Ook Patty Brard herdenkt op 4 mei: ‘Wij mochten vroeger nooit sushi’

Het is vandaag 4 mei, de dag waarop de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Ook SBS 6-presentatrice Patty Brard staat daar uitgebreid bij stil: de oorlog heeft haar familie gevormd.

Patty Brard en Bram Moszkowicz © Shownieuws

Shownieuws had gisteren twee deskundigen aan de desk zitten die meer dan gemiddeld waarde hechten aan de Dodenherdenking en aan Bevrijdingsdag. Naast Bram Moszkowicz ging het dus om Patty Brard. Wat niet iedereen van haar weet, is dat ook háár familie slachtoffer is geworden van gruwelijke oorlogsmisdaden.

Jappenkamp

Patty vertelde het gisteren in Shownieuws. “Mijn ouders komen natuurlijk uit Nederlands-Indië en mijn vader heeft in het jappenkamp gezeten. Dat heeft hij overleefd, in tegenstelling tot een aantal broers van hem. Hij is inmiddels overleden.”

Het heeft een flinke stempel gedrukt op Patty’s familie. Zo was sushi eten in een Japans restaurant uit den boze. “Hij heeft het zo ernstig gehad dat we er niet over spraken thuis – dat is denk ik heel Indisch: waar je niet over praat, dat is er ook niet – en dat we ook niet naar een Japans restaurant gingen.”

Bram herdenkt

Dat klinkt herkenbaar voor collega Bram. “Dat herken ik, maar dan de Duitse variant daarvan.”

Ook voor Bram hebben deze dagen een behoorlijke lading. “Ik ben een kind van iemand die bijna 3,5 jaar in Auschwitz heeft gezeten en daar groei je mee op. Je vraagt het aan je vader en hij heeft me er ook met veel moeite over verteld. Hij is iedereen kwijtgeraakt en is alleen teruggekomen. Ik denk daar eigenlijk iedere dag wel aan, maar vandaag en morgen denk ik daar eigenlijk 24 uur aan.”

Bijzondere lading

Bram vindt het een fijne traditie. “Met mijn kinderen en mensen van wie ik hou ga ik doorgaans naar de Apollolaan – dat kan natuurlijk nu niet – en vroeg deed ik dat met mijn vader, moeder en broers. Daar is een monument. Ik merk altijd dat die dag altijd wel een bijzondere lading voor mij heeft.”

Zijn vader is daar niet meer bij. De datum 4 mei zegt hem niets meer. “Dat weet hij niet meer, nee. Mijn moeder wel, maar mijn vader beseft dat niet meer, nee.”

Thierry Baudet

Bevrijdingsdag is een mooie dag, vindt Bram. “Ik vind ook echt dat we heel erg stil moeten staan bij het feit wat wij allemaal maar kunnen tegenwoordig.”

“Ik vind de vergelijking die deze dagen wordt gemaakt door een politicus over vrijheid en een pamflet zó verschrikkelijk fout. Ik weet niet wat die man bezielt en ik vind het wel jammer eigenlijk ook.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het ook schandalig dat Thierry Baudet 5 mei gebruikt voor politiek gewin?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen