Tijd voor MAX krijgt nieuw decor: ‘Geen ruimte voor publiek’

De dagelijkse NPO 1-show Tijd voor MAX krijgt een nieuw decor. Het zal iets kleiner van opzet zijn, omdat er in de nieuwe opzet geen ruimte meer wordt gemaakt voor publiek in de studio.

Tijd voor mAX © Janita Sassen/MAX

De huidige pandemie heeft Omroep MAX-baas Jan Slagter doen inzien dat publiek eigenlijk helemaal niet nodig is in veel tv-programma’s. Vooral in talkshows vindt hij het van ondergeschikt belang. Het eerste programma dat definitief verder gaat zonder publiek, is de veel bekeken vijfuurshow van NPO 1: Tijd voor MAX.

Klapvee-exit

Publiek moet wel functioneel zijn, zegt Jan in Spraakmakers op NPO Radio 1. “Bij een talkshow zit je alleen maar naar mensen te kijken die achter een presentator er zo een beetje bij zitten en soms de neiging hebben om de ogen dicht te doen omdat het soms ook wel een beetje saai is, dan heb ik zoiets van: waarom zouden we dat nog doen?”

Je moet je studio’s wel aanpassen, zegt Jan. “Nu zit je naar al die lege banken te kijken, maar stel dat je naar een nieuw decor zou gaan, dan kun je dat wat intiemer maken. Ik ben er een groot voorstander van.”

Kleinere studio

Tijd voor MAX wordt het eerste programma met zo’n kleinere studio. “We zijn nu bezig met een nieuw decor voor Tijd voor MAX en dat vermoedelijk wel zonder publiek zijn. Dan passen we het wel aan, want je hebt minder ruimte nodig. Maar goed, dat is mijn mening. En het werkt. Ik merk ook aan de presentatoren dat ze het niet missen.”

Wanneer is Jan wél voorstander van publiek in de studio? “Bij de echt grote spelshows heb je wel publiek nodig, maar bij talkshows hoeft het niet.”

Betere concentratie

Cabaretier Diederik van Vleuten juicht het besluit van Jan toe. “Ik vind dat de concentratie dan veel hoger is, ook tussen de mensen onderling. Je wordt namelijk ook voortdurend afgeleid. En: wat voegt het toe?”

“Je bent op zo’n moment bezig om goed uit je woorden te komen, dus ik vind het heel prettig als er dan geen afleiding is. Het contact aan tafel is dan ook veel intenser.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Tijd voor MAX gaat verder zonder publiek. Jammer?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen