Maxime Meiland mogelijk óók met boek: ‘Dat kan tonnen opleveren’

Na Martien Meiland komt mogelijk ook zijn dochter Maxime Meiland met een eigen biografie. Jan Dijkgraaf, de biograaf van Martien, denkt dat het zomaar eens een bestseller zou kunnen worden.

Maxime Meiland © William Rutten

Van het boek Martien zijn inmiddels al 120.000 exemplaren verkocht en daarmee is het een regelrechte bestseller. Het boek is te koop voor 22,50 euro en een simpele rekensom leert dat de Meilandjes daarmee een fortuin hebben vergaard. “Maar daar moeten de drukkosten, 1 of 2 euro bij dit soort oplages, en de tussenhandel nog wel van af”, zegt Jan.

Miljoen euro

De winkels, waaronder Bol.com, krijgen volgens biograaf Jan tussen de 42 en 50 procent van elk verkocht boek. En dan zijn er ook nog eens de btw en de verzendkosten, legt hij uit. “Gister stond er nog net geen miljoen euro op de rekening van onze BV”, aldus de biograaf in gesprek met tijdschrift Weekend.

Over die miljoen euro moet nog wel belasting betaald worden en uiteindelijk gaat dan zo’n 40 procent van de opbrengst naar Jan en zo’n 60 procent naar Martien. Uiteindelijk goed voor netto een paar ton de man, maar het zijn geen miljoenen. “De Meilandjes hebben er ook niet het huis in Noordwijk van kunnen kopen.”

Boek voor Maxime

Uiteindelijk toch een lucratieve business. Het smaakt dan ook naar meer, zegt Jan. Hij denkt aan een vervolg op Martien. “Over twee, drie jaar. Ik ga er van uit dat ze nog minimaal één keer verhuizen, dat ze misschien nog wel een bedrijf beginnen en andere dingen op tv gaan doen.”

Maar ook een biografie van Maxime zou leuk zijn, zegt Jan. Hij heeft het er al met haar over gehad. “Ja, maar ik zou zeggen: tot haar baby er is en zij helemaal gesetteld is met Leroy, moet ze even niks doen. Maar daarna zal ik zeker zeggen: ’Moet jij geen boek uitbrengen?’ Als schrijver weet ik dat het zeker een goed en nuttig boek zal worden.”

Tonnenregen

Het zou Maxime een tonnenregen op kunnen leveren. “Je hebt heel veel van die influencermeisjes die niks hebben meegemaakt, maar toch 150.000 boeken verkopen.”

Als dat haar lukt, dan houdt Maxime daar ook vele tonnen aan over. Het mes snijdt aan twee kanten, denkt Jan. Hij wijst op Maxime’s jonge fans. “Jonge meiden kunnen daar heel veel aan hebben.”

Weekend

Het hele interview met Jan Dijkgraaf kunt u deze week lezen in de nieuwste editie van tijdschrift Weekend.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen