Kritiek op Raven van Dorst: ‘Non-binair zijn is tegenwoordig hip’

De beslissing van Raven van Dorst om niet langer hij of zij genoemd te willen worden, leidt tot kritiek. Tv-psycholoog Esther van Fenema heeft het idee dat hen vooral even lekker hip wil doen.

Raven van Dorst © Talpa

Raven van Dorst (tot voor kort bekend als Ryanne van Dorst) is naar eigen zeggen non-binair en wil daarom dat mensen hen aanspreken als ‘hen’ in plaats van ‘zij’. Het leidt tot kritiek van psycholoog Esther van Fenema, die bekend is van het tv-programma In Therapie.

‘Enorm doorgeschoten’

We zijn allemaal een beetje aan het doorslaan, zegt Esther in de Viva. “Hoewel ik het als psychiater alleen maar kan toejuichen dat Raven opkomt voor zichzelf, ben ik absoluut geen fan van het streven naar genderneutraliteit. Wat mij betreft zijn we enorm doorgeschoten in ons maakbaarheidsdenken.”

Esther wordt er doodmoe van. “Tegenwoordig moet iedereen de hokjes loslaten en krijg ik regelmatig het gevoel dat non-binair als het nieuwe ideaal wordt gezien. Dat vind ik gek, want eigenlijk is er slechts een heel kleine groep die met deze gendervraagstukken worstelt.”

X in je paspoort

Het gaat volgens Esther allemaal veel te ver. “In plaats van de regel, wordt nu echter steeds vaker de uitzondering al uitgangspunt genomen. Genderneutrale toiletten, een X in je paspoort… Ik vind het een grote hype. Natuurlijk, het is belangrijk om minderheden te emanciperen, maar dat wordt nu wel heel erg overtrokken.”

“Genderidentiteit is nu dan wel iets hips en modieus, maar het is echt wezenlijk anders dan je koffie-of festivalkeuze.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gedraagt Esther van Fenema zich als een boomer?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen