Jeangu Macrooy boos op journalist die Sam Smith een ‘hij’ noemt

Jeangu Macrooy is boos op een journalist die Sam Smith in zijn artikel een ‘hij’ heeft genoemd in plaats van ‘hen’. De zanger is non-binair en wil sinds enige tijd met ‘hen’ en ‘hun’ aangesproken worden.

Jeangu Macrooy © Rinse Fokkema

De beroemde zanger Sam Smith is een non-binair persoon die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw. Tegenwoordig is voor deze groep mensen bedacht dat je ze aanspreekt met ‘hen’ in plaats van ‘hij’ of ‘zij’. Het is ongelooflijk vervelend dat niet iedereen zich daar strikt aan houdt, vindt Jeangu.

Boos op journalist

Het zit Jeangu niet lekker, vertelt de Songfestival-artiest in de VARAgids. “Dat is dan wel even een ding waarvan ik denk: eh, ik vind het een beetje gek dat het vanuit de community niet wordt begrepen.”

Vervolgens noemt hij een concreet voorbeeld. “Dan lees ik een stuk van een journalist, die ook homo is, en die schrijft dan over Sam Smith die non-binair is en wil worden aangeduid met ‘they’ of ‘hen’. Later in het stuk schrijft hij dan alsnog ‘hij’. We hebben gevochten voor het feit dat we gay zijn, ook al zeiden andere mensen: het is een keuze.”

‘Dat moet je respecteren’

Dat de journalist zich later in het stuk toch even heeft vergist en ‘hij’ schreef, kun je volgens Jeangu niet maken. “Ik vind die genderidentiteit… Er zijn mensen die het uitleggen hoe het zit voor hen en ik vind dat je dat moet respecteren.”

Het heeft te maken met acceptatie, legt Jeangu uit. “Als iemand zegt: dit is mijn identiteit. We weten ook dat je voor je uit de kast komt, struggelt. Ga ik het wel of niet zeggen?”

“Als je uiteindelijk uit de kast komt dan weet je het voor jezelf toch zeker? En ik kan me voorstellen dat als je uit de kast komt wat betreft je genderidentiteit, dat je ook een intern proces hebt doorgemaakt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Begrijpt u dat Jeangu Macrooy boos is op deze journalist?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen