Henk Krol onthult bij Beau: ‘Ik zag coronavirus al aankomen’

Henk Krol zag de coronapandemie al een beetje aankomen. Ruim een maand voordat het virus opdoemde in China werd de gevallen politicus er al voor gewaarschuwd, onthulde hij gisteren in Beau.

Henk Krol © Beau

Als fractieleider van 50Plus reisde Henk in oktober 2019 af naar Taiwan voor een vierdaags bezoek. Hij werd daar ontvangen als een staatshoofd, omdat er niet vaak buitenlandse politici op bezoek komen, schreef de NOS destijds. Nu blijkt dat Henk daar serieuze signalen heeft opgevangen over een virusdreiging.

Henk werd gewaarschuwd

Henk zat aan tafel bij Beau van Erven Dorens om over zijn nieuwe bed & breakfast te vertellen. “Dit is de Taiwan-kamer. Dat komt omdat ik in de tijd dat ik in de Tweede Kamer was de eerste parlementariër was die de banden met Taiwan weer aanhaalde”, vertelde hij.

“Ik heb in Taiwan ook de minister-president mogen ontmoeten. Ik heb dáár al de waarschuwing gekregen: ‘Let op, er komt een virus op jullie af.’ Dat is al twee jaar geleden.”

‘Ik zei het nog in de Kamer’

Beau daarop cynisch: “Had je ons niet even kunnen waarschuwen?”

Henk: “Ik heb het een paar keer in de Kamer gezegd van: ‘Jongens, kijk nou naar Taiwan.’ Maar dat gebeurde steeds niet. Tot op de dag van vandaag, en ik weet dat Taiwan een eiland is met 22 miljoen inwoners…”

Beau: “Het is ook helemaal nieuw dat corona uit Taiwan komt. Ik dacht dat het uit China kwam.”

Henk: “Zij liggen tegen China aan en zij hebben tot op de dag van vandaag zeven dodelijke slachtoffers, omdat zij die crisis heel anders aanpakken. Wij sloten de ouderen op, zij gooiden de ouderen op straat.”

‘Corona komt uit China!’

Beau: “Ja, maar Henk, je zit niet meer in de politiek, dus ik kan je nergens meer op afrekenen, maar corona komt niet uit Taiwan.”

Henk: “Nee, uit China, maar zij hadden eerder al SARS gehad uit China en zij wisten dat het eraan zat te komen en zeiden: ‘Hou daar nou rekening mee.’ Ik denk dan: als er een land is dat het zó fantastisch doet…”

Notulen

RTL Nieuws-journaliste Floor Bremer: “Wat heeft u dan gedaan om ons daar toen voor te waarschuwen?”

Henk: “Lees de handelingen na, want dan kun je zien hoe vaak ik het gezegd heb.”

Beau grappend: “Nee, we willen geen notulen meer vrijgeven!”

Wat deed de Kamer met Henks waarschuwing? “Nou, elke keer opnieuw zei Rutte: ‘We gaan niet naar één land kijken, we kijken heel breed naar meerdere landen.'”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u het leuk vinden om een nachtje te slapen in de nieuwe B&B van Henk Krol?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen