‘Exposen’ Romy Monteiro levert veel onbegrip op: ‘Wat een gezeik!’

Het ‘exposen’ van Romy Monteiro als iemand die racistische grappen maakt valt bij veel mensen verkeerd. Ze wordt op sociale media overspoeld door steunreacties. “Wat een gezeik is dit!”

Romy Monteiro © Ruud Baan

Romy, presentatrice voor AvroTros en actrice in GTST, plaatste dit weekend een fotootje op Instagram van haar terrasbezoek. Vanwege de felle zon poseert ze met dichtgeknepen ogen. “Mijn Aziatische afkomst was meer dan ooit zichtbaar. Maar nee, echt jongens, ik heb geen Aziatische roots. I wish. Ook al zie ik er daar uit als Shin Chan.”

Romy geëxposed

Het associëren van dichtgeknepen ogen met Aziatische mensen komt haar op een reprimande te staan van het activistische Instagram-account Broodjekaasmetsambal. Het doel van dit account is het creëren van bewustwording en het ‘exposen’ van racisme en micro-agressie tegen de Aziatische gemeenschap in Nederland.

De ondertoon van Romy’s opmerkingen is dat ‘Aziatische ogen’ verschillen van de westerse norm en daarom ‘ongewenst’ zijn, luidt het beklag. “Wanneer zullen mensen (en vooral mensen met zo’n grote invloed, zoals Romy) eindelijk stoppen met het generaliseren van de ogen van alle Aziatische mensen en het associëren met stereotypen zoals Shin Chan?”

Excuses van Romy

Romy is na deze klacht direct door het stof gegaan. “Dit voelde voor mij als een grap, een oprechte onschuldige grap. Maar Broodjekaasmetsambal tikte mij op mijn vingers en terecht. Ik heb dit niet door gehad, maar als ik het teruglees en mij überhaupt verdiep in Aziatisch racisme is mijn actie echt te betreuren en niet goed te praten.”

Ze vervolgt: “Bij deze mijn oprechte excuses. Ik ben mij hier nooit bewust van geweest, maar weet nu beter. Laten we van elkaar leren en naar elkaar luisteren.”

‘Wereld is gek geworden’

De kijkers van RTL Boulevard en Shownieuws hebben geen enkel begrip voor het ‘exposen’ van haar ‘racistische’ grap en de excuses die daarop volgen. De Facebook-pagina’s van de showrubrieken (zie hier en hier) stromen over van de mensen die naar eigen zeggen doodmoe worden van dit vingerwijzen. De meest gelikete reacties ziet u onderstaand.

Aswintha: “De wereld is gek geworden. Men doet het erom, alles bestempelen als verkeerd, kwetsend en racistisch. Zodat er weer excuses worden aangeboden en het zogenaamde slachtoffergroepje met z’n allen daar heel hard om kunnen lachen. Dat het ze wederom gelukt is. Jammer dat hier ook gehoor aan wordt gegeven. Maar ja, de BN’ers willen door iedereen aardig gevonden worden.”

Zout op elke slak

Werner vindt het ook te ver gaan. “Ik ben van Aziatische afkomst en het doet mij niets. Je kunt wel op elke slak zout leggen, lost ook niets op. Ja, ben vroeger genoeg ‘gepest’, but if it does not kill you, it only makes you stronger. Mijn ouders hebben ons geleerd niet in slachtoffer rol te zitten.”

En Yvonne: “Ach je mag tegenwoordig niks meer zeggen of er moet excuus voor aangeboden worden. Alle woorden op een weegschaal, want stel je voor dat je misschien op de zeer gevoelige lange tenen van een ander trapt. Alles valt onder racisme tegenwoordig en grappen vallen allemaal verkeerd, wat een vreselijke cultuur is er ontstaan.”

Instagram

De ‘racistische’ post van Romy:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Romy Monteiro te ver is gegaan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen