Edson da Graça zat diep in de schulden, huilend aan tafel in Op1

Edson da Graça raakte gisteren diep geëmotioneerd aan de talkshowtafel van Op1. Hij leefde lange tijd met diepe schulden en de persoon die hem daaruit redde, sprak hem toe in een videoboodschap.

Edson da Graça © Op1

De 40-jarige Edson, die onlangs te zien was in De Verraders en momenteel panellid is in Goed Fout, kende lange tijd een miserabel leven. “Voor mij betekent vrijheid dat je niet constant moet overleven. Ik heb een hele lange periode van mijn leven moeten overleven, omdat ik diep in de schulden zat.”

Edson in de schulden

Hoe is hij in de schulden geraakt? “Ik ging van school af en wilde muziek gaan maken, maar dat vond mijn familie niet zo heel leuk. Ik ben het toch gaan doen en we hadden een manager die zijn fikken niet van het geld af kon halen. Het klassieke verhaal: we zijn genaaid en uiteindelijk in de schulden gekomen.”

Edson kwam maar niet uit die schulden. “Ik heb heel lang in een roes doorgebracht, omdat ik de hele tijd aan het overleven was. Altijd geldzorgen. Ik heb tien jaar in de schulden gezeten, waarvan zes jaar slapend. Dag in dag uit rookte ik jointjes en probeerde ik mezelf te verdoven. Ik opende mijn post niet. Dat ging zes jaar zo door.”

Omslagpunt

Wat was het omslagpunt? “Ik gaf les op een mbo en daar werkte een collega in het team en die zei: ‘Ed, ik weet niet wat het met jou is, maar ik geloof het niet dat masker wat je op hebt.’ Ik was altijd heel jofel, maar zij zag dat er iets niet klopte. Toen barstte ik in huilen uit en ik heb toen voor het eerst na zes jaar verteld wat het geval met mij was.”

Er viel een last van zijn schouders af. “Ik had toen nog geen cent betaald, maar voelde me al vrijer. Ik had voor mezelf een kooi gebouwd door thuis te zitten en geïsoleerd te raken, want je denkt: ik kan niet meekomen en niet gaan drinken, want als het rondje bij mij komt, kan ik het niet betalen. Ik was heel alleen.”

Videoboodschap

De persoon die hem hielp was zijn collega Marjolein. Zij sprak hem toe in een videoboodschap. “Als ik aan jou denk en aan vrijheid, dan denk ik aan de moed en het vertrouwen waarmee jij destijds jouw vrijheid bent gaan vormgeven. Door open te zijn, door te delen en door het heft in handen te nemen en de keuzes die jij bent gaan maken.”

“De keuzes uit het hart, de keuzes om bij jezelf te blijven en dat vind ik geweldig en heel inspirerend. Ik hoop nog heel lang van je te genieten op de beeldbuis of op de theaterplanken.”

In tranen

Edson kon zijn tranen niet bedwingen. “Wow, hier hebben jullie me echt te pakken man. Wow.”

“Weet je wat het is? Er zitten heel veel mensen die in deze situatie zitten zoals ik en daarom doe ik deze vrijheidscolleges ook. Je voelt je zo alleen en ik kan je niet uitleggen hoe. Als iemand dan dat bubbeltje zó doorprikt zoals zij heeft gedaan… Dat was echt de bevrijding voor mij.”

Fragment

Een fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Edson da Graça is momenteel te zien in NPO 3's Goed Fout. Vindt u hem een tv-talent?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen