Alle ogen op Nieuwsuur: Mark Rutte vanavond naar de studio

Mark Rutte wil met ‘radicale ideeën’ over de Haagse bestuurscultuur het vertrouwen van de Tweede Kamer terugwinnen. Zijn plannen ontvouwt de demissionair premier vanavond in Nieuwsuur.

Mark Rutte © RTL Nieuws

Het is niet de verwachting dat Mark Rutte de schuld op zich gaat nemen voor wat er in de afgelopen jaren fout is gegaan, schrijft de Volkskrant. “Zijn vele coalitiepartners waren er immers bij.” Het zou vooral gaan om de persoonlijke reflectie. “Als Rutte de Kamer niet kan overtuigen van zijn nieuwe ‘ik’ kan hij zijn gedroomde vierde kabinet wel vergeten.”

Mediastrategie

Het is volgens De Telegraaf een mediastrategie dat Rutte zijn nieuwe plannen ontvouwt op televisie. “Hoe het (zijn plannen, red.) tot Nederland zal komen is nog een punt van discussie, er wordt gedacht aan een tv-optreden, een gesprek met een krant of een open brief”, schreef journalist Wouter de Winther een week geleden al.

Er is uiteindelijk gekozen voor Nieuwsuur en dat is op het eerste gezicht best een moedige keuze. Juist dat programma werd tijdens de verkiezingsperiode geprezen om de keiharde interviews. Toch wordt er op internet sceptisch gereageerd.

Sceptische reacties

Op1-criticus Talitha Muusse vraagt zich af hoe zuiver op de graat Nieuwsuur is. “Benieuwd naar of en zo ja, welke afspraken zijn gemaakt over het interview, en of die voorafgaand transparant worden gemaakt..”

Podcastberoemdheid Alexander Klöpping hoopt dat Nieuwsuur vol op het orgel gaat. “Ik mag hopen dat hij de volle 40 minuten aan de tand gevoeld wordt zoals bij het Verkiezingstribunaal van Nieuwsuur — en dat het niet een gesprek van 12 minuten wordt. NPO WE NEED U NOW.”

Waarom eerst op tv?

Veel prominenten vragen zich af waarom Rutte zijn plannen eerst op televisie ontvouwt en pas op woensdag in de Tweede Kamer. “Hoezo eerst de media informeren en dan pas de Kamer? Dat is toch na alles wat er gebeurt is een affront aan het adres van de Tweede Kamer?”, schrijft oud-NPO 1-baas Ton F. van Dijk.

Hij vervolgt: “Als ik Vera Bergkamp was zou ik namens de 150 Kamerleden Rutte nog voor de geplande uitzending van Nieuwsuur naar de Tweede Kamer laten komen om het parlement als EERSTE te informeren over de nieuwe bestuurscultuur. Wat is dit?”

Kritiek op Nieuwsuur

GeenStijl-ster Bart Nijman vindt dat Nieuwsuur zich hier niet voor moet laten lenen. “Nieuwsuur zou zich nooit moeten lenen voor dit vvd campagnemoment van een gevallen premier die na de verkiezingen in zijn eentje campagne aan het voeren is voor een functie waar eigenlijk niemand hem nog mee vertrouwt. Dit hoort in de Kamer.”

“Feit dat Rutte op tv over zijn nieuw gevonden opvattingen over bestuurlijke vernieuwing wil gaan gaan vertellen ipv in debat met de Kamer of formatiegenoten, bewijst dat hij vooral verder wil met de oude vertrouwde Rutte Doctrine.”

Nieuwsuur is vanavond om 21.30 uur te zien op NPO 2.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Herovert Mark Rutte de publieke opinie met zijn optreden bij Nieuwsuur?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen