Spijt van Holland’s Got Talent zonder publiek: ‘Het werkte niet’

De makers van Holland’s Got Talent hebben achteraf gezien toch spijt van de editie die ze afgelopen najaar hebben gemaakt zonder publiek. Het werkte niet, bewezen ook de lagere kijkcijfers.

Holland's Got Talent © RTL

Holland’s Got Talent zag er in het najaar behoorlijk kaal uit. In de studio zelf was geen publiek aanwezig, maar wel was er een zaaltje met toeschouwers ingericht. De beelden daarvan werden dan vertoond achter de juryleden. Het was allemaal behoorlijk sfeerloos en juist de sfeer maakt een programma als Holland’s Got Talent.

Geen goede keuze

Veel kijkers haakten af bij het programma en dat leidde onder meer tot de minst bekeken finale van Holland’s Got Talent ooit. De kijkers vonden het dus een stuk minder te pruimen. Achteraf gezien hadden ze het ook niet moeten doen, zegt directeur Georgette Schlick van het productiebedrijf Blue Circle tegen BNR Nieuwsradio.

Het was geen goede keuze, aldus Georgette. “Studio zonder publiek; daar heb ik echt van geleerd. En dat wist ik al wel, maar als je het ondervindt dan zie je toch dat het wel heel veel impact heeft. Entertainmentprogramma’s met publiek, dat is niet zonder reden. Het publiek is onderdeel van het concept.”

Afgestraft door kijker

Zeker bij een programma als Holland’s Got Talent, vervolgt Georgette. “Als je dan ineens geen publiek meer hebt of in elk geval in een zaal ernaast of virtueel of whatever… Het heeft gewoon niet hetzelfde effect.”

Het werd afgestraft door de kijker. “Absoluut. Het werd veel minder bekeken.”

Spijt

Werden die lagere kijkcijfers echt direct veroorzaakt door de studio zonder publiek? “Ja, dat durf ik wel te zeggen. We maken het programma dus wereldwijd in ongelooflijk veel landen en we hebben eigenlijk in ieder land gezien dat het effect van het niet hebben van publiek bij dit programma – het is niet bij alle programma’s zo – regelrecht impact had op het resultaat.”

Het doet afbreuk aan het format, vindt Georgette. “Dat is eigelijk doodzonde. Je moet als producent ook af en toe nee kunnen en durven zeggen, ook in een moeilijke tijd. Bij dit programma hadden we dat misschien moeten doen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen