RTL wil samen met NPO dramaseries maken: ‘Vuist tegen Netflix’

Peter van der Vorst, de tv-directeur van RTL, zou graag dramaseries maken in samenwerking met de NPO om een vuist te vormen tegen Netflix. Daar zijn zelfs al een aantal gesprekken over gevoerd.

Red Light © Marc de Groot

De banden tussen de NPO en RTL zijn niet heel nauw, vertelt Peter op BNR Nieuwsradio. Hij ziet NPO’s tv-directeur Frans Klein ‘niet supervaak’. “We komen elkaar af en toe tegen. We hebben vorig jaar bijvoorbeeld contact gehad over het Eurovisie Songfestival.”

RTL en NPO

Waar ging dat over? “Frans belde toen van: ‘We zouden heel graag Chantal daar willen neerzetten, hoe staan jullie daar tegenover?’ Met liefde hebben we natuurlijk Chantal uitgeleend aan de NPO; dat is een enorme eer.”

Er zijn ook wel andere onderwerpen waarover Peter spreekt met Frans. “Er zijn ook wel samenwerkingen over diversiteit, dus in die zin spreken we elkaar af en toe. Ook over de coronamaatregelen, van: ‘Hoe gaan jullie daarmee om, Frans?'”

Gezamenlijk drama

Peter hoopt nu met Frans een samenwerking op het gebied van drama van de grond te krijgen. “Frans, wordt het niet eens tijd dat wij gezamenlijk drama gaan ontwikkelen en produceren? Drama dat bijvoorbeeld eerst lineair bij de NPO te zien is en vervolgens op Videoland of tegelijkertijd op Videoland en NPO Plus, want we moeten samenwerken.”

Hij vervolgt: “Het kan niet anders door al die grote Amerikaanse giganten die komen en soms vele tonnen meer hebben voor dramaproducties. We moeten een vuist gaan maken met elkaar. Wij staan daar zeker voor open.”

NPO reageert

Wat vindt de NPO daarvan? Frans: “Ja. Ik begrijp heel goed waarom Peter dit zegt. We hebben al wel twee of drie gesprekken gevoerd over de hoofdlijnen over hoe we dit goed met elkaar zouden kunnen doen.”

Hij vervolgt: “We zijn in gesprek of dat mogelijk is. Dat zijn niet heel actieve gesprekken, maar ze worden gevoerd. We gaan overigens ook samenwerken met Netflix om grotere investeringen in drama te kunnen doen met elkaar. Dat is goed voor de creatieve sector in Nederland.”

Videoland

Het idee van RTL is volgens Frans dat de NPO de series dan lineair uitzendt en RTL ze op Videoland brengt. “Dat is niet een heel erg werkbaar model voor de publieke omroep.”

Het samengaan van NPO Plus en Videoland is al helemaal ondenkbaar, aldus Frans. “Dat lijkt me minder verstandig. Een publieke omroep moet een onafhankelijk platform hebben, dus je moet oppassen dat je je niet ergens in opsluit.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dit een goed idee?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen