Charlotte Nijs: ‘Ik werd na persco door Twitter-riool getrokken’

Charlotte Nijs schrok er in januari behoorlijk van dat ze zo werd afgeslacht op Twitter na wat kritische vragen aan minister-president Mark Rutte tijdens een van zijn coronapersconferenties.

Charlotte Nijs © NPO

De Hart van Nederland-journaliste was tijdens de bewuste persconferentie (zie onderstaande beelden) zo’n beetje de enige kritische vragensteller en dat werd haar door veel kijkers thuis niet in dank afgenomen. Charlotte werd he-le-maal afgeslacht: men vond haar pedant, agressief en cynisch.

Neerbuigend

Toch waren er ook genoeg mensen die er wel om konden lachen of het juist waardeerden. “Haha die toon, die achterdocht, die neerbuigendheid.. alsof ze een notoire oplichter aanpakt in een gesprek bij Radar..”, merkte Peter bijvoorbeeld op.

Tim merkte op: “Het cynische toontje had ze misschien achterwege kunnen laten, maar niet bepaald onterechte kritiek, of wel?” En Doris: “Inhoudelijk heeft ze helemaal gelijk. De geërgerde toon is ook terecht, want de antwoorden zijn ontwijkend.”

Twitter-riool

Charlotte blikt erop terug als een heftige dag, vertelt ze in de LINDA. “Tijdens de persconferentie waarin de avondklok werd aangekondigd, vroeg ik Rutte iets op een wat andere toon dan normaal. Lichtelijk geïrriteerd is misschien de beste omschrijving. Dat gebeurt soms nou eenmaal, maar nu keken er zeven miljoen mensen mee”, blikt ze terug.

Het had de nodige consequenties. “Ik ben vervolgens volledig door het Twitter-riool getrokken. Inclusief berichtjes op mijn eigen website: ‘Beste Charlotte, ik hoop dat jij en je hele familie sterven aan corona.’”

Aangifte

Frank Lammers zegt vervolgens in het interview tegen Charlotte: “Meteen aangifte doen.”

Charlotte: “Ja hè? Ik wilde dat eerst niet, maar collega’s zeiden hetzelfde. Overigens is de sfeer niet alleen virtueel grimmiger, ook op het Binnenhof zelf. Mensen schelden je uit terwijl je je werk staat te doen, beginnen te duwen.”

Geweld

Journalisten krijgen sowieso met meer agressie te maken. Charlotte: “Ik ben bang dat de kabinetten-Rutte dat ook een beetje hebben opgeroepen, door zélf onbeschaafder te werk te gaan, door dingen te roepen als ‘houd je bek’.”

Tot slot: “We moeten echt terug naar saai, degelijk, gewoon naar elkaar luisteren en de ander laten uitpraten. Ik word er heel ongelukkig van dat iedereen zo op elkaar is gaan letten. En dan vooral: op wat die ander verkeerd doet. Láát elkaar toch een beetje, lieve mensen.”

Het LINDA-interview met Charlotte Nijs kunt u lezen via Blendle.

Fragment

Het fragment van toen:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen