NOS-verslaggever beschuldigd van MeToo-gedrag

Na D66-Kamerlid Sidney Smeets is ook een bekende verslaggever van de NOS vandaag het middelpunt geworden van een heuse MeToo-rel. Hij wordt beschuldigd van overschrijdend gedrag.

NOS Journaal © NOS

De beerput wordt geopend door journalist Rowan Geleijnse. “Goed dat Smeets eindelijk wordt aangepakt op zijn patroon van seksuele intimidatie en machtsmisbruik bij jonge jongens. Toen ik 19 was heb ik iets dergelijks meegemaakt met een veel oudere journalist, ik weet wat voor impact zoiets heeft”, schrijft hij.

‘Ontzettend naar gevoel’

Rowan vervolgt: “In mijn geval bleef het bij subtiele berichten, toen ik zijn avances vriendelijk afwees ben ik op alle platforms door de man geblokkeerd. Het heeft me nog lang een ontzettend naar gevoel gegeven. Het gaat overigens om Martijn van der Zande van de NOS.”

Hij noemt bewust de naam van de verslaggever. “Bij mij was het redelijk onschuldig (doch intimiderend), maar ik noem toch maar zijn naam. Ik weet namelijk dat mijn verhaal niet de enige is over hem, en vast niet de ergste. Dus f*ck hem.”

‘Ik was net 16’

Met dit bericht lokt Rowan veel reacties uit van andere jonge jongens. “Ik heb ook hetzelfde met Martijn gehad, niet echt onschuldig…”, zegt Sier. En uitvoerend producent Deniz Alkaç: “Zelfde hier. Ik was 16 en toen net begonnen aan de interne opleiding van BNN. De redactie waarschuwde zelfs al grappend.”

En ene Daniël: “Mijn hemel. Ik wist niet dat dit zo veelvuldig voorkwam. Kende deze verhalen en ben zelf ook eens door deze persoon benaderd ja. Maar dat dit op zo’n grote schaal gebeurde?”

Eva Jinek

Rowan toont vervolgens privéberichtjes van andere jongens die zijn lastiggevallen door Martijn (zie onderstaand). “Hij pronkte Eva Jinek te kennen en ik dacht; interessante connectie. Uiteindelijk gaf ik toe en haalde hij mij op en zijn we naar zijn huis gegaan”, zegt een van hen.

NOS reageert

De NOS heeft nu laten weten: “Bericht van onze hoofdredactie: We zien de berichten hier op Twitter over onze verslaggever. Dit is voor alle betrokkenen een complex en precair onderwerp. Het heeft onze volle aandacht.”

Op sociale media wordt gesuggereerd dat de NOS-verslaggever en Sidney Smeets bevriend zijn. De MeToo-beschuldigingen aan het adres van Sidney worden momenteel onderzocht door D66.

Update 15-04 om 11.45 uur – Op verzoek van de NOS is de naam van de verslaggever uit de kop en de intro verwijderd, evenals zijn foto. De omroep wijst erop dat het vooralsnog alleen gaat om beschuldigingen en dat die de verslaggever nog lang kunnen blijven achtervolgen.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het goed dat deze heren aan de schandpaal worden genageld?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen