‘Mark Rutte maakt zich zorgen over dalende kijkcijfers’

Mark Rutte maakt zich zorgen over de dalende kijkcijfers van zijn coronapersconferenties. Er wordt achter de schermen aan gewerkt om die weer wat op te krikken, stelt journalist Wouter de Winther.

Mark Rutte © Nieuwspoort

De persconferentie die Mark Rutte en Hugo de Jonge afgelopen dinsdag gaven wist op NPO 1 nog ‘maar’ 2,6 miljoen kijkers te bekoren. Op het hoogtepunt waren dat er, verspreid over drie zenders, nog 8 miljoen. Het lijkt erop dat de televisiekijker het inmiddels wel gelooft en het nieuws later terugleest op internet.

Kijkcijfers opkrikken

Het baart men in Den Haag zorgen, aldus politiek journalist Wouter de Winther in Beau. “Wat je nu wel merkt achter de schermen is dat ze zich wel heel erg zorgen maken in het kabinet over hoe die boodschap over corona en de vaccinaties nog over het voetlicht kan worden gebracht. Ze denken: hoe kunnen we die persconferentie op een manier gaan houden dat mensen weer wat meer vertrouwen krijgen?”

De kijkcijfers vallen flink tegen, aldus Wouter. “Je zag de afgelopen keer op dinsdag dat de kijkcijfers vergeleken met de vorige editie met een miljoen gedaald waren. Dat baart het kabinet wel zorgen. Dan kunnen ze wel zulke mooie dingen in gedachten hebben of waarheden proberen de wereld in te strooien, maar als er niemand kijkt – naar verhouding niemand kijkt – dan heeft het niet zo veel effect.”

Beau pleit voor slides

Er komt mogelijk een formatwijziging aan. “Ze zijn nu aan het nadenken hoe je die persconferentie op een andere manier kunt inrichten, waardoor mensen de boodschap weer wat meer ten harte gaan nemen.”

Beau van Erven Dorens: “Ja, misschien wat meer slides (grafieken etcetera, red.) erin gooien. Laten zien waar we zijn, waar we naartoe gaan. Maak het wat visueler.”

René Mioch

Wat denkt filmkenner René Mioch ervan? “Het is toch ook volstrekt logisch dat er een miljoen mensen minder kijken naar die persconferenties? Alles lekt al. We weten alles al van tevoren. Zelfs de presentatoren staan voordat de persconferentie begint al te vertellen wat ze later gaan zeggen. Waarom zou je nog blijven kijken?”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen