Jeroen Pauw haalt in De Vooravond uit naar conservatieve SGP-engerd

Jeroen Pauw heeft gisteren in De Vooravond uitgehaald naar de ietwat enge jongerenvoorzitter van de SGP die allemaal middeleeuwse uitspraken deed over de verhouding tussen man en vrouw.

Jeroen Pauw © BNNVARA

De betreffende jongerenvoorzitter, Mathijs van der Tang, deed in een filmpje (zie onderstaand) allemaal gare uitspraken, bijvoorbeeld dat de man ‘het hoofd’ zou zijn van de vrouw. “Mannen zijn biologisch sterker dan vrouwen. En voor de politiek heb je bij uitstek de sterkste mensen nodig”, zei hij onder andere. Het leidde vorige week tot enige ophef.

Pauw blij dat SGP klein is

Jeroen Pauw kwam daar gisteren op terug in De Vooravond. “Wij hebben één partij, de SGP, die heeft niet zo heel veel zetels en gelukkig blijven ze ook vrij klein, maar ze hebben wel de grootste jongerenvereniging. Een van die jongens van de SGP… Althans, je bent dan een jongeman, maar je rookt dan sigaren en je bent 17 ofzo.”

“Maar die kwam nog niet zo heel lang geleden met opmerkingen als: ‘De man is het hoofd van de vrouw.’ Dat leidde tot allerlei gedoe, maar het staat gewoon in het beginselprogramma van de SGP”, aldus Jeroen.

Achterhaalde partij

Het is gewoon een partij met achterhaalde opvattingen, aldus Jeroen. “De SGP is overigens ook de enige partij waar de doodstraf in het beginselprogramma staat en dat komt in de serie ook nogal eens voor”, zegt hij, wijzend op de dramaserie The Handmaid’s Tale, waarvoor hij aan tafel zat.

Al met al zat Jeroen dus keihard de SGP te bashen. “Ik zit hier niet om de SGP te bashen, dat kunnen ze heel goed zelf.”

The Handmaid’s Tale

De Vooravond-ster Renze Klamer vindt het opvallend dat Jeroen wél zo’n fan is van The Handmaid’s Tale. “Jeroen, jij staat wel bekend als een van de meest religiekritische personen op de Nederlandse televisie. Ik was verbaasd dat jij toch zo’n fan bent van zo’n theocratische serie.”

Jeroen: “Nou ja, kijk, ik ben ook een fan van de muziek van Bach om maar wat te noemen. Je kunt wel geïnspireerd door God allerlei mooie dingen maken, zolang je maar wel weet dat je meegevoerd wordt in een sprookje. Het wordt natuurlijk vaak gebruikt – ook in deze serie – als een systeem om mensen te onderdrukken.”

Fragment

De SGP-engerd:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wat vindt u van Jeroens Pauw religiekritische opstelling?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen