Jandino Asporaat wil niet in spotlights, maar: ‘Men vindt mij leuk’

Jandino Asporaat houdt eigenlijk helemáál niet van de schijnwerpers, maar is er toch maar in gaan staan omdat men hem nou eenmaal graag op het podium ziet. “Ze vinden mij een leuke jongen.”

Jandino Asporaat © William Rutten

De naar de NPO teruggekeerde Jandino heeft een uitgebreid interview gegeven aan Gijs Groenteman van het radioprogramma Kunststof. De luisteraar van NPO Radio 1 kreeg een uur lang allerlei clichélevenslessen van pseudogoeroe Jandino voorgeschoteld. Tijdens het gesprek bleek ook dat hij eigenlijk helemaal geen BN’er wil zijn.

Jandino hekelt spotlights

Jandino vertelt namelijk dat hij totáál niet houdt van de schijnwerpers. “Ik ben eigenlijk niet iemand, en dat vinden mensen heel raar, die graag in de schijnwerpers staat. Ik ben echt de beste producent: laat mij maar alles aan de achterkant regelen. Daarom voel ik mij met dingen doen voor Curaçao heel gelukkig.”

“Je bent van alles voor Curaçao aan het regelen?”, aldus Gijs cynisch. Jandino: “Ja, dat vind ik heel fijn. Daar gaat het helemaal niet om Dino.” Gijs: “En waarom sta je dan in de schijnwerpers?”

Podium opgeduwd

Een goede vraag van Gijs. Jandino wil niet in de schijnwerpers staan, maar staat er wel in. Welk excuus heeft Jandino daarvoor? “Ehhhhm, enerzijds heb je een vorm van talent en dan zeggen mensen: ‘Hé, dat is wat je moet gaan doen.’ Dan blijkt het aanstekelijk.”

Gijs: “Je wordt eigenlijk een beetje het podium opgeduwd?”

Jandino: “Ja, zo is het wel een beetje gegaan. Mijn karakter was eigenlijk een redmiddel. Ik was altijd dit aan het doen om mezelf te redden op school, mezelf te redden in de buurt en te maskeren wat ik niet had.”

‘Ik doe het voor mijn familie’

Vervolgens riep Jandino zelfs dat hij in de spotlights is gaan staan om zijn broertje en zusje te beschermen. Gijs begreep er weinig van: “Je neemt de spotlights ook om voor hen te kunnen gaan staan?”

Jandino: “Ja, letterlijk. Dat blijkt uiteindelijk ook iets te zijn wat een bepaalde groep Nederlanders aanspreekt en dat ga je dan doen. Vervolgens wat je ook wel merkt is dat de persoon die ik heb gecreëerd, het merk Jandino, deuren openmaakt waardoor ik andere maatschappelijke dingen kan doen. Het houdt zichzelf dus in stand, maar als ik het niet hoef te doen, dan verdwijn ik ook net zo makkelijk in de anonimiteit.”

‘Men vindt mij leuk’

Uiteindelijk kan Jandino nu prima leven met alle aandacht. “Mensen die mij leuk vinden en mijn theatershows zien, die zeggen: ‘Ik heb geen idee waar die gast het over had, maar ik vind hem een leuke jongen.'”

Gijs: “Dat ben je ook.”

Jandino: “Ja, dankjewel. Ik heb echt mezelf laten zien. Dat is wat ik heb laten zien.”

Vastgoedbaasje

Tegenwoordig is Jandino naar eigen zeggen een soort vastgoedbaasje geworden. “Ik weet nog dat ik vroeger aan het schilderen was in een villa en ik zei: ‘Ooit ga ik zo’n huis kopen.’ Dat vergeet ik nooit meer. De mannen die daar waren, een elektricien en schilders, moesten lachen. Ik was een klein ventje.”

“Ze zeiden: ‘Jij?! Hoe ga jij zo’n huis kunnen kopen?’ En hij heeft gelijk gehad. Ik heb nooit zo’n huis gekocht. De mijne is vier keer groter geworden.”

Nou, handjes op elkaar voor Jandino.

Podcast

De uitzending van Kunststof met Jandino Asporaat als gast kunt u terugluisteren in podcastvorm:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen