Jan Kooijman kan prima leven met relatief laag NPO-salaris

Jan Kooijman kan er prima mee leven dat hij bij de NPO geen sterrensalaris verdient. Het bevredigt de oud-RTL-ster vooral dat hij nu programma’s kan maken die hij echt wíl maken.

Jan Kooijman © Stijn Ghijsen

Jarenlang maakte Jan programma’s bij RTL, zoals Killer Karaoke, Take Me Out, Cheat On Me en dansshows als Everybody Dance Now en So You Think You Can Dance. Nu zit hij alweer vijf jaar lang bij de publieke omroep, waar een salarismaximum van 209.000 euro per jaar geldt. Daar zit Jan naar alle waarschijnlijkheid ruim onder.

NPO-salaris

Op de vraag van Wilfred Genee wat hij nu verdient, antwoordt Jan bij BNR Nieuwsradio: “Het is de NPO, Wilfred, dus het is lang niet zo goed als jij bij Talpa, vrees ik.”

RTL betaalt over het algemeen ook beter dan de publieke omroepen. Waarom ging hij daar weg, vraagt Wilfred zich af. “Jemig, dan hebben we het echt over 5,5 jaar geleden. Ik ben daar weggegaan, omdat ik daar niet de programma’s kon maken die ik wilde maken. Het bevredigt om te doen wat je leuk vindt.”

Niet meer exclusief

Jan vervolgens kritisch tegen Wilfred: “Ik vraag me soms wel eens bij jou af of dat bij jou nog het geval is. Daar hebben we het wel eens eerder over gehad.”

Overigens zit Jan nu niet meer exclusief bij KRO-NCRV. “Ik ben inmiddels niet meer exclusief verbonden aan een omroep, dus ik ben gewoon werkzaam bij de NPO. Ik voel me wel redelijk autonoom en dat is fijn. Ik kan mijn eigen keuzes maken en beslissingen nemen.”

Levenslang

Voor die omroep maakt Jan momenteel wel het programma Levenslang met Dwang, dat eerder te zien was op RTL 5. Zijn er verschillen? “Jazeker. Ik denk dat het allemaal wat minder snel is dan het was. Het was een RTL 5-programma en het was binnen het RTL 5-spectrum best een mooi programma.”

“Het was integer en we hebben mensen daarmee kunnen helpen, dus het was een on-RTL 5-achtig programma, maar het scoorde toen heel goed. De televisie die voor RTL 5 gemaakt wordt, is anders dan voor NPO 3. Daar is meer tijd en meer rust, het is iets minder hijgerig en minder TLC-achtig.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Het salarismaximum bij de NPO is 209.000 euro per jaar. Wat vindt u?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen