Hoe lang houden tv-ukkies als Net5 en RTL 8 het nog vol?

Het Nederlandse tv-landschap is al bijna tien jaar lang even overvol, terwijl de advertentiebudgetten dalen. Hoe lang houden tv-ukkies als Net5 en RTL 8 het nog vol? De meningen zijn verdeeld.

Grey's Anatomy © Net5

Paul Römer, de televisie- en radiodirecteur van Talpa Network, gooit de knuppel in het hoenderhok. Hij denkt dat Net5 over tien jaar niet meer bestaat, vertelt hij aan BNR Nieuwsradio: “Als je kijkt naar de wat de kleinere zenders die rond de 3 tot 6 procent marktaandeel zitten – daar zijn er best veel van – dan is dat op de lange termijn niet meer haalbaar. Dan is er te weinig geld om die zenders te vullen.”

‘Net5 weg over tien jaar’

Op dit moment heeft Net5 nog wél bestaansrecht, zegt hij. “Net5 doet het nog heel goed. Bij Net5 is er een mix tussen films, series en Nederlands product. Je ziet wel dat het publiek van Net5 zich meer verspreidt, maar er blijft nog genoeg over om naar Grey’s Anatomy en al die andere mooie series te kijken. Net5 op zichzelf heeft nog steeds bestaansrecht.”

Net5 is er over tien jaar niet meer, denkt Paul, al blijft het wel koffiedik kijken. “Tien jaar is een lange tijd in de media.”

RTL-ukkies

Door naar RTL: hoe denkt tv-baas Peter van der Vorst erover? “Op dit moment zijn onze kleinere zenders uitermate rendabel, dus die zouden we zeker niet willen missen. Kijk, op RTL 4 investeren we héél veel qua content. RTL 8 is vooral aankoop of eigenlijk alleen maar aankoop, dus dat is veel goedkoper.”

Naar RTL 8 kijkt toch geen hond? “Dan vergis je je, check de kijkcijfers. Hoe we daarmee verdienen? Gewoon ook aan advertentie-inkomsten natuurlijk. Op al onze platformen hebben we advertentie-inkomsten.”

Koffiedik kijken

Kennen we zenders als RTL 7 en RTL 8 over tien jaar nog? “Zo ver in de toekomst kan ik ook niet kijken. De ontwikkelingen gaan heel snel, maar over vijf jaar denk ik dat we nog steeds onze kleinere zenders hebben.”

Nu liggen er in elk geval nog geen plannen om ermee te stoppen. “Het is koffiedik kijken, maar op dit moment is het zeker niet de bedoeling.”

NPO 3

De publieke omroep heeft slechts één kleine zender: NPO 3. Over vijf jaar is die er nog steeds, zegt tv-baas Frans Klein. “Ja, ik denk dat ‘ie dan nog bestaat. Ik denk wel dat we de komende jaren een verdere verschuiving gaan zien van lineair naar on demand kijken.”

“Wie echt weet welk tempo en hoe de verhouding zich zal ontwikkelen tussen lineair en on demand, die moet op de beurs gaan speculeren. Ik denk dat lineair de komende jaren zeker nog groot zal zijn en relevant blijven. Maar het is waar: ook wij gaan extra investeren in de on-demand-omgeving.”

Op dit moment staat NPO 3 niet ter discussie. “Nee, op dit moment zeker niet. Ik verwacht dat het over vijf jaar ook nog niet in gevaar is.”

Big five

De informatieve interviews van Art Rooijakkers met de ‘big five’ van de media kunt u terugluisteren bij BNR Nieuwsradio. Het gesprek met Paul Römer luistert u hier, het interview met Peter van der Vorst hier en het onderhoud met Frans Klein hier.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen