Henk Westbroek: ‘René Froger cashte over rug van zieke kindjes’

Het zit Henk Westbroek nog steeds niet lekker hoe zijn samenwerking met René Froger is verlopen in 1988. Ruim dertig jaar later heeft hij het de zanger nog steeds niet vergeven, zo blijkt.

Henk Westbroek © Shownieuws

Het is misschien wel de bekendste hit van René Froger ooit: Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken, officieus bekend als Een Eigen Huis. Het liedje werd gemaakt voor een cd van Het Goede Doel, de toenmalige popgroep van Henk Temming en Henk Westbroek. Zij schreven respectievelijk de muziek en de tekst, terwijl René slechts gastzanger op de cd was.

Vervelende samenwerking

De opbrengst van de cd van Het Goede Doel, ‘Iedereen is Anders’, ging naar een goed doel, maar er werd geld misgelopen toen René ineens zélf met de single aan de haal ging. “Het was een heel vervelende samenwerking met Froger”, blikt Henk nu terug in de online Shownieuws-serie Op De Gevoelige Plaat.

Henk herinnert het zich nog allemaal als de dag van gisteren. “In het begin ging alles goed. We hadden een plaat gemaakt, een lp, die heette ‘Iedereen is anders’. Omdat Henk en ik ruzie hadden, zongen we zelf niet, maar hadden we allemaal gastzangers. Dat liep uiteen van Rob de Nijs tot René Froger.”

‘Hij killde ons plaat’

De opbrengst van die plaat ging naar een stichting van Herman van Veen. “Die stichting gaf ouders onderdak dichtbij het ziekenhuis waar hun kinderen kanker hadden. Dat nummer wordt een hit: René Froger en Het Goede Doel. En René Froger poetste eerst ‘Het Goede Doel’ weg, toen was het alleen ‘René Froger’.”

René zette het nummer op een eigen plaat. “Zonder onze toestemming en toen stond de hit van de lp Iedereen is Anders ineens op een lp van René Froger, die er nummer 1 mee stond. Hij killde de plaat van ons en dat had nóg niet zo erg geweest, maar vervolgens gingen de royalties die hij kreeg op zijn eigen plaat, níet naar de stichting van Herman van Veen.”

‘Over rug van zieke kindjes’

Het leidde bijna tot een rechtszaak, aldus Henk. “Toen hebben Van Veen, Het Goede Doel en Rob de Nijs volgens mij ook toch echt moeten dreigen met een proces, voordat hij dat betaalde.”

Het was walgelijk gedrag over de rug van zieke kinderen, vindt hij. “Over de ruggen van zielige kinderen en hun ouders een klein beetje geld achterhouden… Ik vind het niet zo chic. Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik dat nog steeds vind.”

Relletje

Topfotograaf William Rutten, de presentator van Op De Gevoelige Plaat, had deze reactie van Henk niet verwacht. “Ik stelde die vraag eigenlijk in alle onschuld, want ik wist dat er toen een akkefietje was, maar ik wist niet dat het 32 jaar later nog zo gevoelig was. Het zit blijkbaar nog heel diep en dat vind ik heel jammer, want het is hun grootste hit.”

Aan wiens kant staat hij? “Ik vind dat Henk het nu wel heel erg bij René neerlegt. Dat is natuurlijk niet zo, want een platenmaatschappij beslist zoiets en niet René Froger. Henk houdt wel van een klein relletje, maar ik vind het wel heel jammer. Ik hoop diep van binnen dat René Froger en Het Goede Doel nog één keer dat liedje doen bij De Toppers. Dat moet toch rechtgetrokken worden? Dat ze daar al zo lang boos over zijn…”

Op de gevoelige plaat

Het interview met Henk Westbroek in de online Shownieuws-serie Op De Gevoelige Plaat kunt u hier bekijken.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen