Gert-Jan Segers reageert bij Op1 boos op bijnaam Farisegers

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt het niet leuk dat hij in de wandelgangen van de VVD de hele tijd Judas en Farisegers wordt genoemd. Dat zei hij gisteren boos aan de talkshowtafel van Op1.

Gert-Jan Segers en Tijs van den Brink © Op1

Gert-Jan Segers liet op Stille Zaterdag in het Nederlands Dagblad weten geen nieuw kabinet te willen vormen met de VVD als Mark Rutte daarmee weer premier zou worden. Daarmee stak hij zijn coalitiegenoot een behoorlijke mes in de rug; de andere coalitiegenoten CDA en D66 hebben Rutte níet laten vallen.

Farisegers

Tijs van den Brink confronteerde Gert-Jan gisteren aan zijn talkshowtafel met de kritiek uit VVD-kringen. “De kritiek vanuit de VVD is niet mals. Judas, Farisegers, dat soort termen kwamen langs. Wat deed dat met u?”

Dat vindt Gert-Jan niet leuk. “Ja, dat vind ik heel pijnlijk, omdat het gaat om het paasevangelie. Dat vind ik bijna op het blasfemische af als je dat zo gebruikt. Maar wat er achter zit is de mentaliteit, het is de uiting van dezelfde bestuurscultuur, en dat is: joh, die vijf zetels, je moet ze maar inleveren.”

Zetels inleveren

ChristenUnie-Gert is er helemaal klaar mee. “Het enige waar ik het over heb gehad is de positie van de ChristenUnie, onze eigen keuze, van: op deze manier doen we niet mee. Als andere partijen het willen, prima, doe maar, je mag doorgaan en allerlei afspraken maken. Maar zo willen wij niet doorgaan.”

“Als je dan op deze manier dit soort kritiek met deze bewoordingen krijgt, dan is dat eigenlijk een uiting alsof ik de plicht heb om mijn zetels in te leveren. Alsof ik de plicht heb om ergens aan te schuiven.”

Grootspraak

Zelf is Gert-Jan de afgelopen jaren toch ook keihard onderdeel geweest van de ‘Rutte-cultuur’? “Voor een deel wel, dus ik heb ook in mijn toelichting gezegd: ‘Je kunt deze cultuur niet ophangen aan Mark Rutte, dat is onzin.’ Mark Rutte heeft grote verdiensten en ik heb goed met hem samengewerkt. Ik ben er zelf ook niet vrij van.”

“Of het uiteindelijk een goede keuze is… Ik moet daar geen grootspraak over hebben. De geschiedenis zal het leren. En ook ik zal over een jaar of een halfjaar terugblikken en denken: heb ik daar verstandig aan gedaan? Ik moest een keuze maken en ik zal altijd kritiek krijgen. Ik kan alleen maar afgaan op ons eigen morele kompas.”

Fragment

Het fragment uit Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen