Fidan Ekiz ergert zich aan kijkers: ‘Ze lopen achter Rutte aan’

Fidan Ekiz vindt dat we in Nederland te gedwee achter minister-president Mark Rutte aanlopen. Ze merkte het in maart aan de boze reacties van kijkers na haar interview met de premier.

Fidan Ekiz © BNNVARA

Mark Rutte ligt sinds de Tweede Kamerverkiezingen continu onder vuur vanwege relletjes rondom achterkamerpolitiek. Toch lijkt de premier nauwelijks in te boeten aan populariteit. Ieder land krijgt de leider die het verdient, foeterde Fidan Ekiz gisteren in haar talkshow De Vooravond.

‘Bizarre’ reacties op Rutte

Het ergert Fidan dat Nederland de teflonlaag van Rutte in stand houdt. “Ik moest denken aan ons interview met Rutte. Die zat hier twee maanden terug. Het is natuurlijk logisch dat als je de macht aan tafel hebt, dat je een kritisch interview doet. Dat hebben wij gedaan. We deden ons best. Ik vind dat we dat goed hebben gedaan, dat mag je ook wel eens zeggen.”

Ze vervolgt: “Misschien was het niet eens kritisch genoeg, maar het bizarre was dat mensen na afloop vonden dat we hem veel te hard hadden aangepakt.”

Fidan haalt uit naar kijkers

Wat vindt Fidan van die kritiek van kijkers? “Het is niet zo chic om te reflecteren op je eigen uitzending, maar ik ga het toch gewoon zeggen. Ondanks het hele schandaal, blijft hij natuurlijk gewoon heel populair. Nadat hij bij ons aan tafel had gezeten is hij ook weer de grootste partij geworden. Ik dacht wel: als je niet kritisch durft te kijken naar de zittende macht en als je daar niet kritisch over kunt zijn, dan worden we misleid. Dat is wat nu dus aan het gebeuren is.”

“Het is misschien hard en kort door de bocht, maar ik wil het toch gebruiken: ik dacht vandaag heel vaak aan de zin: elk volk krijgt de leider die het verdient. Daar moest ik echt aan denken.”

Renze is het eens

Renze Klamer is het eens met zijn co-host. “Ik ben die dag ook geschrokken. Ik dacht: als mensen opmerkingen over hoe goed of slecht wij het doen, dan is dat prima, maar dat iedereen zoiets had van: ‘Kom niet aan onze Mark!’ Dat was een beetje de teneur. Ik dacht: huh, als er iemand is die je kritisch mag bevragen in dit land, dan is het wel de man die al tien jaar premier is.”

Fidan: “Het is heel gezagsgetrouw ook in zekere zin. Ik zou zeggen: wees gewoon kritisch en zie wat er gebeurt.”

Fragment

Het beklag van Fidan:

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen