Akwasi en Arnold Karskens krijgen veeg uit pan van adviseur Arie Slob

Akwasi en Arnold Karskens krijgen een flinke veeg uit de pan van de Raad voor Cultuur, het orgaan dat mediaminister Arie Slob adviseert over de toelating van hun omroepen tot de NPO.

Arnold Karskens en Akwasi © ON / NPO

Hun nieuwe omroepen Omroep Zwart en Ongehoord Nederland moeten volgens de Raad een plekje krijgen in het publieke bestel, maar wél wordt er een belangrijke kanttekening geplaatst over het wangedrag van beide heren. Zowel Akwasi als Arnold zijn in het nieuws gekomen omdat ze niet binnen de lijntjes hebben gekleurd.

Veeg uit de pan

Akwasi kwam in het nieuws vanwege het intimideren van een NPO Radio 1-journalist. Hij heeft hem volgens de Raad ‘op onaanvaardbare wijze onder druk heeft gezet om materiaal te verwijderen’. Daarom moet Zwart ‘alert blijven op journalistieke waarden, ook in het licht van het verbindende profiel van de omroep’.

De veeg uit de pan aan het adres van Arnold heeft te maken met zijn aanhoudende kritiek op de NOS, omdat dat het vertrouwen in de publieke omroep zou ondermijnen. “De raad vindt het van belang dat Ongehoord Nederland zich distantieert van de structurele diskwalificatie van de NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening.”

Positief advies

Wel krijgen de omroepen van Akwasi en Arnold een positief advies voor toelating tot het publieke bestel. Omroep Zwart zal bijdragen aan de diversiteit op NPO 1, 2 en 3, denkt de Raad. “De omroep creëert meer urgentie voor deze kwestie en kan bij toetreding voor een versnelling van het proces van binnenuit zorgen.”

Ongehoord Nederland vertegenwoordigt volgens het adviesorgaan ‘een herkenbare stroming in de Nederlandse samenleving en dat gaat dan om mensen die zich vervreemd voelen van de politiek en ook minder vertrouwen hebben in de publieke voorzieningen’. “Dus daar denken we dat Ongehoord in een behoefte kan voorzien.”

Slob aan zet

Nu Omroep Zwart en Ongehoord Nederland genoeg leden hebben én een positief advies van de Raad, is Arie Slob aan zet. Hij moet voor 1 augustus een definitieve beslissing nemen.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen