Martijn Koning kreeg ‘haatmails’ na belachelijk maken doven

Martijn Koning heeft haatmails gekregen na het belachelijk maken van dove mensen in een tv-programma van omroep PowNed. Dat zegt de geschrokken acteur in zijn podcast Knorrepodcast.

Martijn Koning en Irma Sluis © YouTube, NOS

De laatste tijd ligt Martijn behoorlijk onder vuur. Niet alleen vanwege zijn Thierry Baudet-roast in de talkshow van Eva Jinek, maar ook vanwege zijn uitspraken over dove mensen en gebarentaal. De cabaretier ergert zich namelijk aan de gebarentolken tijdens de persconferenties. “Een waterkanon erop!”, adviseerde hij.

Martijn kwetst doven

Martijn hield bij omroep PowNed een uitgebreid pleidooi tégen doventolken op televisie en zette daarbij herhaaldelijk een accent op, waarmee hij pratende dove mensen nadeed. Ook trok hij gekke bekken. Voor doven en slechthorenden is dat heel erg kwetsend. Na de uitzending heeft de cabaretier daarom veel boze e-mails ontvangen.

De uitzending van het PowNed-programma was recht tegenover de Jinek-uitzending waarin hij Thierry Baudet aanpakte, vertelt Martijn. “Op hetzelfde moment was op NPO 3 het programma Dit Zijn Geen Grappen en daar maakte ik grappen over doven en slechthorenden. Dat zat er blijkbaar in. Over dat er zo weinig mensen gebarentaal kunnen.”

Haatmail

De uitspraken van Martijn maakten enorm veel emoties los. “Daar kreeg ik ook echt ontzettend veel hatemail en dat soort dingen van. Ik heb nu het gevoel dat als ik een Uber neem en die rijdt per ongeluk een Chinees aan, dat ik ook werkelijk alle mensen achter me aan heb.”

Als zijn collega’s vervolgens hun excuses aanbieden voor Martijns gedrag, lacht hij: “Dit horen al die mensen niet, hè! Jullie gaan je nu excuseren voor dove mensen. Hahahaha.”

Flauw en niet chic

Waarover vielen de dove mensen? “Ik deed het na. Dat vonden ze heel vervelend. Dat is ook flauw en niet chic, zeker. Absoluut.”

Zelf heeft Martijn de uitzending overigens niet gezien. “Ik heb het programma niet gezien, want ik was op dat moment bij Eva Jinek en ik heb toen wel gezegd dat ik het raar vond dat er gebarentolken zijn bij die persconferenties omdat er maar iets van 10 of 15 duizend mensen gebarentaal kennen in Nederland. Daar ging het om.”

“Waarschijnlijk hebben ze het toen een beetje zo geknipt dat ik heel vaak doven nadoe met grapjes.”

Fragment

Het bewuste fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen