Martijn Koning wil waterkanon op Irma Sluis: ‘Ze is zó onzinnig’

Martijn Koning ergert zich dood aan Irma Sluis en haar collega’s. Er moet bij de coronapersconferenties onmiddellijk worden gestopt met de gebarentolken, zegt de komediant bij PowNed.

Martijn Koning en Irma Sluis © YouTube, NOS

Het is echt niet om aan te zien, vindt Martijn. “Ik heb mij tijdens deze crisis het meest geërgerd – ik meen het serieus, het klinkt misschien kinderachtig – aan de gebarentolk bij de persconferenties. Ik weet niet waarom het me zó stoort, maar het is zó onzinnig. Het slaat helemaal nergens op.”

‘Gebarentaal niet relevant’

Gebarentolken missen volgens de cabaretier iedere relevantie. “Je hebt in Nederland anderhalf miljoen mensen die doof of slechthorend zijn, maar wat blijkt? Er zijn maar 5.000 mensen die gebarentaal kennen en dat als moedertaal hebben geleerd en iets van 10.000 mensen die het later hebben geleerd.”

Je valt dus het hele land lastig met een gebarentolk die bijna niemand begrijpt, meent Martijn. “In heel Nederland zijn er dus 15.000 mensen die die gebarentaal snappen. Die teksten zijn ook al van tevoren bekend, dus je kunt het gewoon ondertitelen.”

Martijn grapt over dove mensen

Het is volgens Martijn een enorme aanstellerij. “Dan wordt ze ook nog eens afgewisseld na tien minuten. Na tien minuten dit doen (maakt gebaren, red.). Nou, het is echt… Een waterkanon erop! Een mooie afsluiter van de persconferentie, dan maak je het ook leuk.”

Het is echt een toneelstuk, vervolgt hij zijn relaas. “Dan krijg je dus (begint te praten als doofstomme, red.) de gebarentaalmevrouw die erbij staat, maar we weten de teksten al, dus we kunnen ondertiteling maken.”

Debiel

De manier waarop dove mensen praten is genant, vindt Martijn. “Dat lijkt me het allerergste, dat je niet weet dat je (begint weer te praten als een doofstomme, red.) zo praat. Ik snap het ook niet. Als je die gebarentaal kan, ga er dan niet van die geluidjes bij maken. Dat is dan toch weer debiel. Ja, ze kunnen er niks aan doen, maar zo klinkt het wel.”

Het bewuste fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen