Mark Rutte wilde Geert Wilders niet boos maken bij Pauw

Mark Rutte vindt het vervelend dat hij Geert Wilders donderdagavond zo raakte tijdens hun debat in de verkiezingsserie van Jeroen Pauw. Het was niet zijn bedoeling, aldus de premier in WNL op Zondag.

Mark Rutte © WNL

Heel subtiel hintte Rutte in de uitzending van Pauw op de affaire rond PVV-Kamerlid Dion Graus, die er door zijn ex-vrouw van wordt beticht dat hij haar jarenlang aanzette tot intimiteit met zijn beveiligers. De premier sprak op een gegeven moment over ‘minister Graus’. Het was natuurlijk een bewuste keuze om juist nu die naam te noemen.

Wilders woest

Wilders ontplófte van woede. “Flauwe grap. Ik weet niet wie u heeft ingefluisterd om zijn naam te noemen (…) U stelt een collega, waarover niets bewezen is, even in een kwaad daglicht. Natúúrlijk word ik daar boos over. Ik sta achter mijn mensen. Anders dan u.” Rutte daarna: “Ik heb u wel geraakt geloof ik.”

Presentator Rick Nieman had Rutte gisteren in zijn progamma WNL op Zondag zitten en vroeg de premier ernaar. “Dit was debattechnisch volgens mij wel een heel slimme, want u zei ook: ‘Goh, ik heb u geraakt, zie ik.'”

Rutte baalt ervan

Achteraf gezien baalt Rutte er wel een beetje van. “Het was niet de bedoeling om hem zo zwaar op de kast te jagen. Nee, helemaal niet. Nee, serieus niet. Natuurlijk denk je allebei best wel na over wat je zegt in zo’n debat, maar als ik dat had geweten, had ik het anders gezegd.”

Dit was toch vooraf bedacht? “Natuurlijk denk je na over dingen, maar het was niet mijn bedoeling om hem zo te raken. Daar ken ik hem ook te goed voor. Geert Wilders en ik mogen elkaar vreselijk graag, we zijn het volstrekt oneens, maar dat vind ik het mooie van de Nederlandse politiek.”

“Je kunt het in de Nederlandse politiek volstrekt oneens zijn, maar de verhoudingen achter de schermen zijn overwegend goed en zeker ook tussen Geert en mij.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen