D66 kritisch over Nieuwsuur-roast Sigrid Kaag: ‘Kritiek om de kritiek’

Mariëlle Tweebeeke ontpopt zich bij Nieuwsuur als een soort kruising tussen Chazia Mourali en Peter Pannekoek. Avond aan avond legt ze de sidderende lijsttrekkers op haar slachtbank, gisteren was dat Sigrid Kaag.

Sigrid Kaag en Mariëlle Tweebeek © Nieuwsuur

Ook D66-leider Sigrid Kaag had het niet makkelijk bij Nieuwsuur. Mariëlle zaagde haar door over haar Shell-verleden, over het #MeToo-schandaal bij D66 en vermeende discriminatie bij de partij. In de gemiddelde huiskamer was de popcorn niet aan te slepen, maar D66-Kamerlid Kees Verhoeven genoot er níet van.

Kees Verhoeven boos

Kees ergerde zich enorm aan de interviewstijl van Mariëlle. “Nieuwsuur-interview met Sigrid Kaag. Met als opwarmertje een selectieve opsomming van D66-resultaten. Kaag wil het halve verhaal completeren. Maar Tweebeeke waarschuwt direct: ‘We gaan ze niet allemaal behandelen'”, twitterde hij boos.

Dit is volgens Kees geen goede manier van interviewen. Hij lijkt Nieuwsuur sensatiejournalistiek te verwijten. “Zo wordt kritiek een doel op zich. In plaats van een controlemiddel”, zegt hij.

Gemengde reacties

De volgers van Kees laten gemengde geluiden horen. “Ik vind het juist wel fijn om te zien hoe lijsttrekkers omgaan met felle kritiek, iets wat je normaliter alleen in debatten ziet”, zegt Kevin.

En Jan: “Het was geen kritiek maar sensatie journalistiek, maar daar heeft Nieuwsuur al langer en bij meer onderwerpen last van. Ik hou van kritische journalistiek, maar de enige in Nederland die ik dat goed heb zien doen was Paul Witteman. Die had daar een neus voor. Daarna, niemand meer die hem dat nadeed!”

Rens: “Het format wat #Nieuwsuur koos is erg pittig voor alle deelnemende lijsttrekkers. Ik vond het wel verhelderend om te zien hoe elke lijsttrekker op de lastigste issues en vragen reageert. #SigridKaag deed dat knap. Ze toonde empathie en was open en eerlijk zichzelf.”

Nog twee roasts

Ook Mariëlle’s co-host Jeroen Wollaars is behoorlijk op dreef; zo pakte hij van de week nog streng GroenLinks-leider Jesse Klaver aan. Na al die pittige interviews heeft Geert Wilders zijn optreden bij Nieuwsuur afgezegd.

Daardoor heeft Nieuwsuur niet nog drie, maar slechts twee roasts te gaan. Vanavond wordt CDA-leider Wopke Hoekstra gefileerd en vrijdag wordt VVD-leider Mark Rutte afgeslacht.

Fragment

Een fragment van Sigrids roast:

Tweet

De tweet van Kees Verhoeven:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen