BN’ers doen stemwijzer in talkshow Eva Jinek: GroenLinks aan kop

Eva Jinek had dinsdagavond vijf bekende Nederlanders aan tafel zitten die speciaal voor haar talkshow de StemWijzer hadden ingevuld. Bij vier van de vijf ging GroenLinks aan kop.

Aaf Brandt Corstius en Eva Jinek © Jinek

Zowel Tommy Wieringa, Aaf Brandt Corstius, Steven van Brunswijk en Amara Onwuka hadden allemaal linkse partijen in hun top drie staan. GroenLinks kwam bij alle vier voor, de Sylvana Simons-partij BIJ1 bij drie van hen. Sjuul Paradijs, voormalig baas van De Telegraaf, bleek VVD-ideeën te hebben en kreeg dan ook de volle laag.

Aaf en Tommy

Eerst was Tommy aan de beurt. Zijn scores waren als volgt: 83 procent Partij voor de Dieren, 77 procent GroenLinks en 77 procent BIJ1. “Wat een links mannetje, hè? Het is zo voorspelbaar dat ik dit vind. Ik heb het nog nooit gedaan deze test. Ik vond het ook spannend, maar dit had ik wel zo’n beetje verwacht, ja”, reageerde hij zelf.

Aaf scoorde 70 procent GroenLinks, 70 procent BIJ1 en 67 procent Volt. “Dat vind ik enorm meevallen, want dat is wel ongeveer wat ik zou kunnen stemmen. Ik denk dat het GroenLinks wordt, vanwege dat klimaat.”

Steven en Amara

De stemvoorkeuren van Steven van Brunswijk waren ook al links: 67 procent SP, 63 procent GroenLinks en 63 procent Partij voor de Dieren. “Partij voor de Dieren is eigenlijk wel de partij waar ik op zou willen stemmen. Ik wil dat we meer belasting betalen op vlees. We eten veel te veel vlees.”

En RTL-weervrouw Amara Onwuka bleek het voor 83 procent eens met GroenLinks, voor 73 procent met BIJ1 en voor 67 procent met Volt. Ook zij maakt zich zorgen om het klimaat.

VVD’er Sjuul

Vervolgens werd oud-Telegraaf-baas Sjuul Paradijs met het schaamrood op zijn kaken ontmaskerd als een rechtse stemmer: 77 procent VVD, 70 procent CDA en 67 procent 50PLUS. “Ik ben niet lid van die partij, ik ben geen VVD’er, maar ik kom er wel op uit op dit moment”, verdedigde hij zich.

Aaf kritisch: “Maar je komt erop uit omdat je vindt dat Rutte het de afgelopen honderd jaar zo fantastisch heeft gedaan?”

Sjuul: “Nee, je komt erop uit bij veel kiezers omdat je vertrouwt dat hij dit karwei gaat afmaken.”

Aaf: “Ja, gewoon uit een soort van angst van: hij moet maar blijven?”

Felle kritiek

Ook Tommy was erg kritisch over de VVD-voorkeuren van Sjuul. “Rutte heeft niet heel veel anders gedaan dan heel goed kijken naar Duitsland en het RIVM-protocol volgen. Laten we nou niet doen alsof er een visionair leider is opgestaan.”

Aaf: “Ja, precies, hij heeft gewoon Angela Merkel gevolgd.”

Gastvrouw Eva Jinek kan opgelucht ademhalen: de kloof met haar kijkers was weer enorm. Er wonen in Nederland namelijk ook mensen die géén GroenLinks stemmen. Goed nieuws voor Eva’s belastingaangifte.

Fragment

De hele uitzending van Jinek kunt u hier terugzien. Een kort fragment uit de talkshow:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen