Youp van ’t Hek kritisch: ‘Wat gaan RTL en SBS doen met Qatar?’

Youp van ’t Hek is benieuwd welk standpunt de grote tv-zenders RTL en SBS in gaan nemen inzake het WK Voetbal in Qatar. Willen zij geassocieerd worden met het omstreden Qatar of toch niet?

Youp van 't Hek © BNNVARA

De spelers van het Nederlands elftal kondigden een boycot van Veronica Inside af toen Johan Derksen een grapje over rapper Akwasi maakte, maar zijn opvallend mild over de ruim 6.500 arbeidsmigranten die volgens The Guardian zijn overleden tijdens de werkzaamheden van het WK Voetbal in Qatar.

Youp eens met Johan

Johan Derksen vindt dat de Oranje-spelers zich nu net zo principieel moeten tonen en het WK Voetbal in Qatar moeten boycotten. Ook Youp van ’t Hek denkt dat de voetballers na hun VI-boycot bijna geen andere keuze hebben. “Die jongens gaan niet voetballen op een knekelveld waar de botten van meer dan 6.500 Aziatische slaven liggen”, schrijft hij in NRC.

“Na de foute grap van de Snor wist ik: deze voetballers gaan in zo’n middeleeuwse dictatuur waar homoseksualiteit verboden is en vrouwen onderdrukt worden absoluut niet spelen. Je kan niet voor elke wedstrijd heel devoot en modieus knielen omdat je tegen racisme bent, terwijl je weet dat je dat doet op een door bloed doordrenkt voetbalveld.”

Wat doen RTL en SBS?

Youp kijkt niet alleen naar de spelers van Oranje, maar ook naar de verantwoordelijkheid van de grote tv-partijen RTL en SBS. “Wat doet de journalistiek trouwens volgend jaar? NRC? de Volkskrant? Trouw? (…) Die kranten, die zich vaak in columns en commentaren oprecht bekommeren om mensenrechten, stellen mij toch niet teleur?”

“Wat doen de omroepen? NPO? RTL? ESPN? En de adverteerders? Welk merk wil hiermee geassocieerd worden? Ook niet onbelangrijk: wat doen de televisiekijkers zelf? Laten die het besmette kampioenschap aan zich voorbijgaan en storten die zich op een spannend potje knikkeren op de dementenzender van John de Mol?”

Youp-column

De column van Youp kunt u lezen op de NRC-site of via Twitter:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen