Johan Derksen on fire: ‘Waar is Akwasi-achtige ophef over Qatar?’

Johan Derksen is vrijdagavond in Veronica Inside een kwartier lang he-le-maal losgegaan over de hypocrisie bij de spelers van het Nederlandse elftal. Hun moreel kompas is erg selectief, vindt hij.

Johan Derksen © Veronica

Het is voor Johan Derksen niet eens meer een twistpunt: hij vindt dat het WK Voetbal volgend jaar absoluut niet kan doorgaan in Qatar. “Als ik naar een feest moet waar 6.500 doden gevallen zijn, dan ga ik niet naar dat feest”, zegt hij. “Als er één voetballer zegt: ‘Daar ga ik niet voetballen’, dan schrikken ze zich de pleuris daar in dat land.”

Op de barricaden

Tot nu toe heeft geen enkele voetballer afgezegd. “Maar ik heb goede hoop. Kijk, ik heb hier die rel gehad met Akwasi en toen waren er twee spelers bij Liverpool zó gepikeerd dat ze meteen bekendmaakten dat het Nederlands elftal niet meer met ons spreekt. Nu is er écht iets aan de hand, dus ik verwacht nu dat die twee heren nu ook op de barricaden gaan, hè?”

Johan doelt op voetballers Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum. “Ja, als je principieel bent, zeg jij, dan moet je het nu ook zijn, daar komt het op neer”, aldus Wilfred Genee.

Gel*l over Akwasi

Daarop Johan weer: “Ja, nu heb je reden. Dat gel*l over Akwasi was een storm in een glas water! Maar nu heb je echt een serieus probleem en dan ben ik benieuwd of ze nu nog zo principieel en geëngageerd zijn. Ik denk het niet, want er geldt alleen maar één regel: alles is voor Bassie in die voetballerij. Ze hebben schijt aan alles wat er gebeurt. Het is ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.”

Het is ongekend, vindt Johan. “Als voetballer heb je toch ook morele overwegingen? Wat moet er dan gebeuren om ergens níet te gaan voetballen?”

Humberto

Er wordt bij dit soort verontwaardigde types gemeten met twee maten, vindt Johan. “Er wordt een jongen op een schandalige manier racistisch benaderd en er komt meteen een héle commissie met Gullit en Humberto Tan en de KNVB. Allemaal voor de bühne. En nu gebeurt er iets, dat honderd keer zo erg is, en we horen er niets over.”

“Als Nederland wegblijft is dat wereldnieuws. Ik hoop dat één speler het lef heeft om zijn vinger op te steken en gewoon niet te gaan.”

Fragment

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen