Geert Wilders ergert zich aan Rick Nieman: ‘Wílt u wel een antwoord?’

Geert Wilders heeft zich zondagochtend in de talkshow WNL op Zondag enigszins geërgerd aan de interviewstijl van gastheer Rick Nieman. “Wílt u wel een antwoord?”, vroeg hij op een zeker moment.

Rick Nieman en Geert Wilders © WNL

Aan het begin van de uitzending grapte Geert Wilders er al over dat hij in een NPO-programma zat, aangezien zijn partij al jaren ageert tegen de publieke omroep. De PVV-leider voelt zich bij de publieke omroep vaak in een fuik gelokt, omdat de journalisten en presentatoren er te links en bevooroordeeld zouden zijn.

Ruzies Geert en WNL

Aanvankelijk leek het tussen Geert en de ‘vrolijk rechtse’ omroep WNL wél dikke mik te worden, maar het kwam in 2016 tot een breuk. In dat jaar had Rick volgens Geert wel een héél linkse uitzending van zijn talkshow. “WNL Op Zondag: de VARA voor op Zondag”, bitchte hij. “Trump bashen. Wilders bashen. Linkser dan links.”

Het bleef vervolgens etteren tussen Geert en WNL, waarna het in 2019 tot een nieuwe uitbarsting kwam. De PVV werd toen niet uitgenodigd voor het verkiezingsdebat van WNL. “PVV-haters van WNL op Zondag nodigen tweede partij van Nederland niet uit bij verkiezingsdebat. Ongelooflijk”, riep Geert.

Geert streng voor Rick

De twee partijen zijn inmiddels weer nader tot elkaar gekomen: Geert Wilders was zondag een van de gasten van Rick Nieman. Toen het over Geerts plan ging om mensen met een dubbel paspoort uit te zonderen van stemrecht en politieke functies, kwam het echter tot een aanvaring tussen beide heren.

Rick: “Dus burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Ahmed Marcouch en Kamervoorzitter Khadija Arib moeten uit hun ambt worden gezet?” Geert: “Nou weet u, ook dat…” Rick: “Dat staat in uw programma.” Geert: “Ja, zeker, maar als u me uit laat praten…” Rick: “Dus het antwoord is?” Geert: “Wilt u een antwoord?” Rick: “Graag.”

‘Laat mij uitspreken!’

Geert vervolgens weer: “Oké, dan helpt het als u mij een paar zinnen laat uitspreken.” Rick: “Gaat uw gang, maar het antwoord is ja of nee, dat is vrij simpel.” Geert: “Ga ik zelf over mijn antwoord of wilt u het antwoord voor mij geven?” Rick: “Gaat uw gang.”

Geert: “Kijk, het is geen extreem standpunt…” Rick verbijsterd: “Het is géén? Pardon?” Geert: “Het is geen extreem standpunt.” Rick: “Ik lees het nog één keer voor: ‘Bij dubbele nationaliteit geen stemrecht en geen politieke functies.’ Dat is geen extreem standpunt?”

Geen extreem standpunt

Na flink wat gehakketak mocht Geert alsnog zijn inhoudelijke punt maken. “Dat is geen extreem standpunt. Als u mij uit laat leggen waarom? Er zijn andere landen, zoals Australië, waar vorig jaar twee of drie parlementariërs uit hun Tweede Kamer zijn gezet omdat bleek dat ze nog een nationaliteit hadden van Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië.”

“Dus zelfs in het Gemenebest zie je dat in andere landen de eis wordt gesteld dat parlementariërs maar één nationaliteit mogen hebben. Ik vind dat als je een dubbele nationaliteit hebt, je op z’n minst de schijn op je hebt dat je nog een andere loyaliteit hebt.”

De regel is uiteindelijk vooral op Marokkanen gericht, meent Rick. “U weet net zo goed als ik dat het voor mensen met een Marokkaans paspoort bijna onmogelijk.”

Geert: “Dat is niet mijn probleem. Dat moeten ze in Marokko met de Marokkaanse wetgever oplossen.”

Pluisje of Snoetje?

Verder was het interview met Geert vrij mild. Het eerste deel van het gesprek bestond uit een rondje dilemma’s. “Ik ga u, meneer Wilders, een paar duivelse dilemma’s voorleggen. U móet kiezen, maar u mag overal op terugkomen. Bent u er klaar voor?”, begon Rick. Geert pinnig: “Ja, maar ik moet niks.”

Er kwamen stellingen voorbij als ‘Pluisje of Snoetje?’, verwijzend naar zijn katten, en ‘Droomvlucht of Fata Morgana?’, verwijzend naar zijn favoriete attractiepark De Efteling. Geert: “Droomlucht uiteraard.”

Interview

Het interview met Geert Wilders:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen