Talitha Muusse in Op1 tegen Jesse Klaver: ‘Is uw momentum voorbij?’

De kersverse Op1-ster Talitha Muusse heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver zondagavond gevraagd of zijn momentum niet een beetje voorbij is. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1.

Jesse Klaver en Talitha Muusse © NPO

Talitha Muusse schotelde Jesse Klaver een serie beelden voor van hoe zijn verkiezingscampagne er vier jaar geleden uitzag en toen bruiste de politicus van de energie. “U bent inmiddels bijna meubilair geworden. Bent u nog wel de jonge, frisse kandidaat voor GroenLinks?”, legde de presentatrice hem voor.

Momentum gemist?

Jesse vervolgens: “Ik voel me soms heel oud. Ik word komend jaar 35, maar ik ben volgens mij nog steeds de jongste lijsttrekker. Ik ben wie ik ben.”

Toch is het nu allemaal wel wat uitgebluster, vindt Talitha. “Maar toch: als we terugdenken aan vier jaar geleden, toen was het nog opgestroopte mouwen, het Obama-effect, de talks. Ik begrijp dat dat op dit moment niet kan, maar er was een bepaald effect. Er was een soort campagne van: we gaan het verschil maken in Nederland. Nu staat u op negen zetels: is het Klaver-effect een beetje voorbij, heeft u het momentum gemist?”

Klaver-effect

Jesse herkent zich niet in het beeld dat Talitha schetst. “Ik heb nooit in een Klaver-effect geloofd, maar altijd in het effect van onze beweging en onze beweging is er nog steeds en is nog steeds heel krachtig. Dat gaan we ook deze campagne weer laten zien.”

Waarom is er nu dan wat minder energie? “Het grote verschil met 2017 is dat nu alles veranderd is door corona, maar de onderstroom is nog steeds hetzelfde en de hang naar verandering heel groot.”

Sylvana

Het ging ook nog even over de verkiezingsposter van GroenLinks, waarin wordt gepleit voor ‘meer Lilian, Lilianne, Sigrid en Jesse’, verwijzend naar Jesse’s linkse collega’s. “We zijn complementair aan elkaar. Om echt Nederland te veranderen, heb je ons allemaal nodig.”

Talitha: “Ik miste trouwens nog wel twee namen, Sylvana en Esther. Waarom staan die er niet op? Dat zijn ook echte progressievelingen. Paste het niet meer op de poster?”

Jesse: “Dan hadden we wel een heel grote poster nodig gehad. Met Sylvana Simons heb ik onlangs heel prettig kennisgemaakt, maar iemand als Esther Ouwehand hoort ook bij het progressieve kamp en laat ik daarvan zeggen, ook naar hen en ook naar Sylvana Simons: daar ga ik geen campagne tegen voeren.”

Fragment

Jesse in Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen