Wierd Duk vindt Op1-optreden Rosanna Hertzberger zwaar hypocriet

Wierd Duk, sterjournalist van De Telegraaf, vindt het zwaar hypocriet dat Rosanne Hertzberger pleit voor een extreem strenge lockdown, terwijl ze gisteren wel in twee talkshows op televisie zat.

Wierd Duk en Rosanna Hertzberger © NPO

Rosanne Hertzberger zat gisteren in twee tv-programma’s van Omroep WNL: ’s ochtends in WNL op Zondag en ’s avonds in Op1. In beide programma’s pleitte ze voor een veel verdergaande lockdown, waarbij je alleen nog buiten mag komen als je een vaccin mag halen of naar het ziekenhuis moet. Of als je een tv-uitnodiging van Omroep WNL hebt, kennelijk.

Nederland opsluiten

We moeten volgens Rosanne echt heel Nederland thuis gaan opsluiten. Ze wijst erop dat het nu finaal misgaat. “We zien de afgelopen vier weken dat het aantal mensen dat één iemand besmet net iets minder is dan 1, dus dat het misschien een heel klein beetje afneemt, maar het neemt te langzaam af.”

Die Britse coronavariant, die zich veel makkelijker verspreidt, waart nu ook rond in ons land. “Die mutant is vele malen besmettelijker. We zitten nu net iets onder de 1, maar naarmate die variant het overneemt gaat de besmettelijkheid enorm groeien.”

Rotboodschap

De ziekenhuizen worden straks overspoeld, voorspelt Rosanne. “Dat is eigenlijk best wel een harde biologische wet. Je hebt twee virussen die allebei exponentieel groeien en de een doet dat net wat harder. Dat betekent dat die variant het na een paar dubbelingen compleet heeft overgenomen. In die zin is het Verenigd Koninkrijk ons voorland.”

De oplossing? “We moeten in een hardere lockdown en dat betekent dat je alleen nog maar buiten mag komen als je je vaccin gaat halen of naar het ziekenhuis moet. Dat is een ontzettende rotboodschap, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nu denk dat we er niet onderuit komen.”

“Als we het nu niet doen, moeten we het over acht weken doen, want dan heeft die variant het dusdanig overgenomen dat de ambulances in de files voor de ziekenhuizen staan.”

Wierd kritisch

Wierd vindt het raar dat Rosanne er vervolgens wel voor kiest om deze boodschap fysiek in twee programma’s op televisie te verkondigen, waar ze in aanraking komt met in totaal tientallen mensen. Ze had natuurlijk ook via Skype kunnen inbellen.

De Telegraaf-journalist: “Dus je pleit voor een keiharde lockdown waarin mensen ‘alleen nog buiten komen om het vaccin te halen’ en gaat zelf met een man of 6/7 in een tv-studio zitten. Oké, dan.”

Hij is het niet eens met Rosanne’s plan. “Mensen moeten juíst naar buiten, de wind en de frisse lucht in, naar zee, het bos, wandelen, bewegen. Als je maar voldoende afstand houdt van elkaar.”

Fragment

Het fragment uit Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen