Chazia Mourali vond RTL onethisch: ‘Vertrek kostte me veel geld’

Chazia Mourali stopte in 2007 met de presentatie van de Char Margolis-show op RTL 4, omdat ze vond dat de tv-zender onethisch bezig was. Haar vertrek heeft veel geld gekost, vertelt ze nu in het AD.

Chazia Mourali © NTR

Het is tegenwoordig ondenkbaar, maar van 2002 tot 2010 liep RTL 4 binnen over de rug van rouwende mensen. De tv-zender zond toen het programma Char Het Medium over het Amerikaanse medium Char Margolis uit, door critici een charlatan genoemd. In 2007 werd Chazia Mourali als host vervangen door Sylvana Simons.

Onethisch

Chazia stopte met het programma, omdat ze zichzelf niet langer in de spiegel kon aankijken. “Char wilde een item maken met een moeder van een baby die was gestikt in een auto omdat zij vergeten was hem eruit te halen. Ik vroeg me af: is dit nog entertainment. Ik ben journalist en vond het ethisch niet kunnen.”

Toen Chazia stopte met de Char-show, lag haar tv-klassieker De Zwakte Schakel al drie jaar op het tv-kerkhof. Direct na haar vertrek bij de Char-show, verloor ze ook de Achmea Kennisquiz. Dat programma ging naar Nicolette van Dam. Een wraakactie van RTL, fluisterde men. Chazia: “Dat is mij nooit zo verteld.”

Veel geld gekost

Eén ding is zeker: het kostte Chazia veel geld om te vertrekken bij RTL. “Ik heb me er ontzettend mee in de vingers gesneden, het heeft me veel geld gekost en natuurlijk verbeter ik de wereld er niet mee, want er stonden tien meisjes klaar om te doen wat ik niet wilde. Maar ik stond achter die keuze.”

Achteraf gezien was de presentatrice er blij mee; ze kon niet zichzelf zijn bij RTL. Ze werd op het matje geroepen toen ze in De Telegraaf riep van opera te houden. “Het stond knalgroot in De Telegraaf. Dus ik denk: nou zijn ze heel blij met me, maar dat was echt van: hoe dúrf je. Van: wij zijn niet elitair bij RTL.”

Puccini

Chazia Mourali keert vanavond terug op de buis. Niet met luchtig amusement zoals ze dat voor RTL presenteerde, maar met het serieuze NTR-programma Chazia & Puccini op NPO 2. dit programma gaat over één van de meest vrouwonvriendelijke componisten die ooit geleefd heeft; Giacomo Puccini.

Chazia & Puccini is vanavond om 19.30 uur te zien op NPO 2. Het AD-interview met Chazia Mourali kunt u hier lezen.

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen