Chazia Mourali terug op tv, maar niet met De Zwakste Schakel

Chazia Mourali keert terug op de buis. Niet met haar legendarische versie van de spelshow De Zwakste Schakel, maar met een tv-reeks over componist Giacomo Puccini op NPO 2.

Chazia Mourali © NTR

Het nieuwe programma van Chazia Mourali heet Chazia & Puccini en begint vlak na de jaarwisseling op de zondagavond van NPO 2. Niet op prime time, maar om 19.30 uur. Een prima tijdstip, maar geen droomtijdslot: Mondo trok gisteren op hetzelfde tijdstip 128.000 kijkers.

Vrouwonvriendelijk

Chazia onderzoekt in dit programma het leven en werk van, volgens critici, één van de meest vrouwonvriendelijke componisten die ooit geleefd heeft; Giacomo Puccini. “Chazia Mourali is een groot operaliefhebber en neemt de kijker mee in haar levenslange liefde voor Puccini’s opera’s.”

Ze onderzoekt ook zijn werk en levensloop in het licht van de vrouwenemancipatie en #MeToo. “Want zo dramatisch als de klanken van zijn muziek, verliep het leven van Puccini’s vrouw Elvira en zijn vele minnaressen. Ook de vrouwen uit zijn opera’s komen altijd met een gebroken hart aan hun, vaak zelfgekozen, einde.”

Seksistisch en racistisch

Puccini is op dit moment de meest opgevoerde operacomponist ter wereld. “Maar er zijn steeds meer critici die vinden dat Puccini’s opera’s niet meer in originele vorm zouden mogen worden opgevoerd vanwege hun seksistische en racistische karakter”, legt Chazia uit in een persbericht.

“Wacht zijn werk een zelfde toekomst als roofkunst, Zwarte Piet en standbeelden van koloniale leiders, of zwijmelt het publiek over een paar eeuwen nog steeds bij de dood van zijn vele vrouwelijke personages op het podium?’ Hoe rijm ik mijn eigen diepe liefde voor Puccini’s opera’s, met de kennis over zijn onbeteugelde karakter, dat uiteindelijk zelfs leidde tot de gruwelijke zelfmoord van zijn dienstmeisje?’

Opgenomen in Italië

De serie is grotendeels opgenomen in Italië, waar onder andere opnames zijn gemaakt in Puccini’s privéhuizen en gesprekken zijn gevoerd met zowel kenners als met de gewone man op straat, die tóch allemaal zijn opera’s mee kunnen neuriën.

Chazia: “Ik ben voor deze serie letterlijk en figuurlijk in het hart van de Italiaanse opera gedoken, een jarenlange droom die uit komt. Ik wilde zo graag mijn liefde voor opera en voor Puccini delen met de kijker. En dat gaat hopelijk lukken dankzij deze prachtserie waarin we op de mooiste plekken zijn geweest om een buitengewoon boeiend levensverhaal te vertellen van iemand die tegenwoordig toch een beetje bekend staat als een ‘foute man’.”

“Maar of dat helemaal terecht is, daarvoor moet je natuurlijk kijken…”

Zwakste Schakel

Chazia Mourali werd in 2001 een bekende Nederlander als presentatrice van De Zwakste Schakel. Ze speelde de rol van de Nederlandse Anne Robinson met verve: ze sprak haar kandidaten überstreng toe en dat leverde haar een bevreesd imago op. Later presenteerde ze voor RTL 4 onder meer nog de programma’s Kat in de Zak en Char Het Medium.

Uiteindelijk liep Chazia’s De Zwakste Schakel tot 2004. Vorig jaar werd het programma nieuw leven ingeblazen met Bridget Maasland als presentatrice, maar zo geloofwaardig als Chazia Mourali weet zij het niet te brengen. Voordat Bridget het programma overnam, nam Chazia nog een videoboodschap voor haar op.

Chazia & Puccini

De vier afleveringen van Chazia & Puccini zijn vanaf zondag 3 januari wekelijks om 19.30 uur te zien bij de NTR op NPO 2.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen