Thierry Baudet niet blij: ‘Jaïr Ferwerda, dit is niet de afspraak!’

Thierry Baudet was er niet blij mee dat Jaïr Ferwerda dinsdag een vergadering van Forum voor Democratie instapte en vragen begon te stellen. Dat was ’s avonds te zien in de uitzending van Beau.

Thierry Baudet © Beau

De gevallen Forum-leider stond dinsdag kort na elkaar Pim Sedee van Telegraaf TV en Jaïr Ferwerda van Beau te woord. Zowel bij Pim als bij Jaïr ontkent Thierry nadrukkelijk níet de bizarre uitspraken die hij, vlak voor de ineenstorting van Forum, zou hebben gedaan op een fractiediner. Daar zou hij onder meer George Soros hebben aangewezen als aanstichter van het coronavirus.

‘Ik kan het me niet herinneren!’

George Soros is al jarenlang het mikpunt van radicaal-rechts. “Ik kan me dat totaal niet herinneren”, zegt Thierry voor de camera van Jaïr. En bij Pim: “Als strafrechtjurist weet ik genoeg van hoe het menselijk geheugen werkt. Je zult mij nooit horen zeggen over dingen in het verleden dat het wel of niet is gebeurd, maar ik kan het me niet herinneren.”

En hoe zit het met de antisemitische uitlatingen die hij tijdens dat diner zou hebben gedaan? Thierry bij Pim: “Ik kan me dat absoluut niet zo herinneren en als dat zo zou zijn, dan neem ik daar met de grootst mogelijke bewoordingen afstand van, want ik wil daar niets mee te maken hebben.”

Onzin, zegt Joost Eerdmans, die bij dat partijdiner was. Tegen Jaïr: “Het is honderd procent zo gezegd door Thierry en dat weten alle aanwezigen die daar zaten. Het was een absurde uitspraak, met nog een aantal uitspraken. Ik zou met mijn hand op mijn hart en onder ede dat kunnen verklaren. Ik zeg het je tegen je: hij heeft het gezegd.”

‘Dit is niet de afspraak!’

Na de interviews met Jaïr en Pim loopt Thierry terug naar een vergadering met zijn Forum-collega’s, onder wie de omstreden Freek Jansen. “Mijn team, jongens! Maar conform de afspraak houden we het bij één shot”, zegt hij tegen de twee verslaggevers.

Daar heeft Jaïr geen boodschap aan. “Ik zie daar Freek Jansen”, merkt hij op. Thierry: “Nee, nee, nee, nee! Oké, we gaan het werk, dankjewel. Jongens, ik vind dat ik jullie echt heel uitgebreid te woord heb gestaan.”

Freek: “Jullie mogen hier eigenlijk niet filmen, dus je moet even…”

Thierry: “We hebben hier echt duidelijke afspraken over gemaakt.”

Freek praat

Jaïr trekt zich er niets van aan en vraagt: “Ga jij dan op de lijst staan Freek?”

Freek: “Dat komt allemaal heel snel naar buiten, maar we hebben eerst een leiderschapsverkiezing te doen en ik ben hier gewoon in mijn rol als medewerker. Daar wil ik het ook gewoon bij laten.”

Het lijkt erop dat Jaïr uiteindelijk wat heeft geknipt in zijn reportage om Forum voor Democratie te wille te zijn, maar bij De Telegraaf is het irritatiemomentje integraal te zien.

Cabaret

Het is echt niet om aan te zien allemaal, merkte Özcan Akyol op bij Beau. “Het is cabaret inmiddels, hè? De partij is door een soort zeef gedaan en wat overgebleven is zijn alleen maar ja-knikkers, mensen die geen moeite hebben met extreemrechts. Wat nu overblijft is een heel enge beweging met een leider die niet echt stabiel is volgens mij.”

Thierry is volgens Özcan duidelijk door de mand gevallen. “Die zegt steeds weer iets anders en spreekt ook weer zichzelf tegen. Hij zegt net bijvoorbeeld: ‘Iedereen die er rare denkbeelden op nahoudt, moet er in één keer uit.’ Maar hij weet dat er in die app-chats allerlei rare dingen zijn gezegd. Hij begint zichzelf steeds vaker tegen te spreken.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen