RTL’s Prince Charming wekt woede op: ‘Hij shamet vrouwelijke homo’s’

De nieuwe homodatingshow Prince Charming van RTL’s Videoland leidt voor de tweede keer tot controverse. Eerst was er ergernis over de witte cast, nu over het shamen van vrouwelijke homo’s.

Prince Charming © RTL

Prince Charming draait om de 29-jarige Marvin Wijnans uit Tegelen die op zoek gaat naar een man. Twaalf heren die kennelijk niet op een normale manier aan een man kunnen komen, proberen in een villa om het hart van deze knappe twintiger te veroveren. De singles die zijn uitgekozen lijken allemaal sprekend op elkaar. Veel te wit, was de kritiek van de queersite Expreszo.

Vrouwelijke homo’s? Nee!

Marvin heeft nu een interview gegeven aan Winq, maar dat zet alleen nog maar meer kwaad bloed. Hij geeft hierin aan dat zijn potentiële dates zijn uitgekozen op basis van zijn voorkeuren. “Ik val niet op vrouwelijke mannen, dus ik heb aangegeven dat ik dat heel belangrijk vind. Zelf ben ik een simpele jongen die op jongens valt, en ik val op mannelijke mannen.”

Het is voor Marvin belangrijk dat er eens een homoprogramma is zonder vrouwelijke homo’s. “In de media zie je vooral de opvallende types: heel vrouwelijke types of mannen die chaps dragen zonder billen. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van de gayscene en wij willen laten zien dat het echt diverser is.”

Homoshaming

Vrouwelijke homo’s mogen er toch ook zijn? “Ja, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar er leeft ook een stereotype beeld bij het Nederlandse volk, en ik denk dat Prince Charming gaat helpen om dat beeld te doorbreken. Homoseksualiteit is veel breder dan dat. Niets negatiefs ten opzichte van mannen die graag in chaps lopen of lekker vrouwelijk zijn. Ik heb daar absoluut niets op tegen.”

Dit is gewoon shaming van vrouwelijke homo’s, twittert Expreszo-hoofdredacteur Rocher Koendjbiharie. “Dit spreekt boekdelen. Meneer is dus ‘vrouwelijke mannen’ aan het shamen met de uitspraak ‘een jongen die op jongens valt’.”

Hij vervolgt: “Alle jongens die ooit in hun leven gepest of wat dan ook zijn omdat ze niet zouden voldoen aan de eisen van zogenaamde mannelijkheid, krijgen hier dat nog eens te horen van iemand die nota bene zelf uit de community komt.”

Racisme

Het blijft Rocher bovendien steken dat al Marvins potentiële lovers, op een uitzondering na, wit zijn. Ook ergert hij zich eraan dat er geen dikkerdjes bij zitten. “Er zijn nauwelijks tot geen mannen van kleur te zien in de cast, en over de body diversity ben ik al helemaal niet te spreken. Maar er was dus wel rekening gehouden met zijn voorkeuren. Dus wat zegt dit over zijn voorkeuren?”, zegt hij, wijzend naar een artikel over seksueel racisme.

“Als dit programma ervoor moet zorgen dat mensen een andere kijk krijgen, laat dan ook de diversiteit van de gemeenschap zien. Door een groep mannen te casten die allemaal op elkaar lijken, gaat de kijk op de community echt niet veranderen.”

Ook homoblad Winq is boos

De Winq zelf, die Marvin dus heeft geïnterviewd, is óók buitengewoon kritisch. ‘Datingshow Prince Charming slaat de plank mis: wie niet wit en gespierd is lijkt er niet bij te horen’, kopt de site.

“Het is Marvins goed recht om te vallen op een bepaald type mannen, maar een programma van dit kaliber heeft een verantwoordelijkheid niet slechts één type man te laten zien. Welk beeld geeft het immers af wanneer een gay datingprogramma indirect lijkt te zeggen: je mag er zijn, maar wel alleen als je voldoet aan dit (perfecte) plaatje.”

Twitter-draadje

Het Twitter-draadje van de hoofdredacteur van Expreszo vindt u onderstaand. Het beklag van de Winq leest u hier.

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen