Cast RTL’s Prince Charming erg wit: ‘Witte mannen meer likeable’

De cast van het nieuwe programma Prince Charming op RTL’s Videoland is veel te wit, waarschijnlijk uit commerciële motieven. Dat zegt Rocher Koendjbiharie, hoofdredacteur van queersite Expreszo, op Twitter.

Prince Charming © Videoland/Michael Dijkstra

Het is onmiskenbaar dat de tien kandidaten die strijden om Prince Charming wel héél erg op elkaar lijken. ‘Dit is gewoon een tienling’, klinkt het op de social media. Er doet slechts één gekleurde kandidaat aan mee en dat wekt wrevel bij Rocher Koendjbiharie, de hoofdredacteur van Expreszo, het online magazine dat veel gelezen wordt door homoseksuele mannen.

Witte bende

Rocher is niet blij met deze casting van RTL. “Hebben jullie de promo voor Videolands Prince Charming al gezien? Is jullie iets opgevallen? En ‘ze’ zeggen dat zwarte mensen en mensen van kleur op elkaar lijken, whewww. Even zonder grappen. Wat een ongelofelijk onzin is dit zeg.”

Het is jammer dat er niet is gelet op diversiteit nu er éindelijk een gay-datingshow komt, vindt Rocher. “Hoe lang heeft het moeten duren voordat we een progressief datingprogramma kregen waarbij de LHBT-gemeenschap centraal stond? En dan kiezen ze ervoor om een zo goed als witte bende te casten?”

Niet vooruitstrevend

De Expreszo-baas is teleurgesteld in RTL-baas Peter van der Vorst. “De LHBT-gemeenschap is ongelofelijk divers, maar de geschiedenis herhaalt zich blijkbaar want witte homomannen worden gezien als het boegbeeld van deze gemeenschap. Ik weet niet wat het idee hierachter was, maar erg vooruitstrevend is het niet zo.”

Hebben zwarte kandidaten misschien geen zin om op tv te komen? “Y’all can’t tell me shit dat zwarte mannen en mannen van kleur geen interesse zouden hebben gehad om te mogen deelnemen aan een dergelijk programma. Maar zoals gewoonlijk wordt er weer voor de ‘makkelijkste’ uitweg gekozen.”

‘Wit meer likeable’

Het zit Rocher alles behalve lekker. “Dit soort onzin is ook schadelijk in termen van representatie. Zoals Omroep X zo mooi zegt: jezelf zien is gezien worden. Nou, ik kan je vertellen. Dat is in dit programma zeker niet het geval.”

Wat denkt Rocher zélf dat de achterliggende reden is? “Ik durf wel een wedje te leggen dat dit sowieso te maken heeft met kijkcijfers en hoe dit bij een groot publiek ontvangen gaat worden. Witte homomannen zoals deze zijn blijkbaar meer likeable dan de daadwerkelijke diversiteit van de gehele gemeenschap.”

Tot slot tweet hij:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen