Vrouw Andries wilde geen Knevel meer heten: ‘Vanwege stigma’

De vrouw van Andries Knevel wilde geen Knevel meer heten vanwege het stigma op de achternaam van haar beroemde man. Ze heeft daarom haar meisjesnaam weer aangenomen. Dat vertelt de presentator in De Geknipte Gast.

Andries Knevel Beeld: De Geknipte Gast

Andries Knevel is al 44 jaar getrouwd met kunstenares Rietje Bakker, vertelt hij in het interview met Özcan Akyol in De Geknipte Gast. Zijn vrouw ging er aan het begin van hun relatie niet vanuit dat Andries een BN’er zou worden. “Mijn vrouw heeft jaren gedacht dat ze misschien wel de vrouw van een dominee zou worden en moest even schakelen.”

Terug naar meisjesnaam

Toen de EO-ster een beetje beroemd begon te worden, wilde Rietje niet meer als een Knevel door het leven gaan. “Ze heette toen Knevel, maar op een gegeven moment toen mij naam wat bekender begon te worden heeft zij besloten – nee, hebben we besloten – om terug te gaan naar haar meisjesnaam.”

Het wederom aannemen van haar meisjesnaam was een heel bewuste keuze, aldus Andries. “Anders krijgt zij dat stigma van mij ook nog eens een keer. Ik wil haar beschermen voor van alles wat gelinkt zou zijn uit mijn naam.”

Wat is het probleem?

Het probleem diende zich pas enkele jaren na zijn eerste tv-verschijning aan, legt Andries uit. “Het was een keer in de week, hè? Ik was geen tv-ster, helemaal niet. Dan ontstaat er langzamerhand een beeld van je en dan pas ga je in de reflectie en nog later ga je eens nadenken met de vraag: wat doet dat beeld met mij of met mijn vrouw? Toen hebben we ook gezegd: ‘Je moet weer je meisjesnaam gaan dragen.’”

Wat is dan eigenlijk het probleem van de achternaam Knevel? Het stigma, legt de presentator uit. “Het begon langzaam aan ‘de strenge man’ te worden.”

Hoe dan ook: gelukkig is die ‘strenge man’ nog steeds in ons midden. In 2016 hing Andries’ leven aan een zijden draadje. Hij lag in dat jaar drie weken op de intensive care nadat hij in Bolivia besmet was geraakt met de legionellabacterie.

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen