Sywert van Lienden wil burgerprotest tegen avondklok

DWDD-bekendheid en mondkapjesimporteur Sywert van Lienden vindt dat de Nederlandse burger zich een avondklok niet zomaar door de strot moet laten duwen. Dat laat hij weten op Twitter.

Sywert van Lienden Foto: NOS, NTR

Het kabinet wil de noodtoestand gaan gebruiken om een avondklok in te kunnen stellen in delen van Nederland waar het aantal coronabesmettingen te hoog is. Deze noodtoestandwet uit 1996 is nog nooit eerder gebruikt. Er wordt dan een koninklijk besluit genomen door de premier en dat gaat buiten het parlement om.

Disproportioneel

Een te draconische maatregel, vindt Sywert. “Dat kabinet avondklok níet heeft opgenomen in de coronawet en via zogenaamde ‘noodtoestand’ wil uitroepen, zonder dat harde effecten ervan goed onderbouwd zijn, maakt het disproportioneel qua maatregel. Onverstandige zet van het kabinet – en geen regel om als burger zomaar te accepteren.”

Zo’n inperking van de vrijheid kun je niet opleggen zonder steun van het parlement, vindt Sywert. “Zo’n verstrekkende maatregel zonder goedkeuring van het parlement (legitimiteit) én zonder duidelijke noodsituatie (proportionaliteit, effectiviteit, afgebakend in tijd/locatie) zou voor iedere liefhebber van burgerrechten onacceptabel moeten zijn.”

‘Er blijven grenzen’

Minister-president Mark Rutte kan zich niet álles permitteren in coronatijd, benadrukt Sywert. “In coronatijd is alles anders en moet iedereen inschikken en de fors toegenomen rol van de staat accepteren. Maar er blijven grenzen bestaan. En de overheid overschrijdt deze hier door de publieke ruimte eenzijdig op te eisen. Zeker als er alternatieven zijn (zie OMT-advies).”

Waarom is Sywert eigenlijk zo hartstochtelijk tegen een avondklok? Is hij ’s nachts zelf nog op straat te vinden? “Zal mij ook niet zo raken verder hoor. Maar wel goed de rechtsstatelijke grenzen goed in acht te blijven houden”

Sywert was in september nog te gast in Op1. Het uitnodigen van de opiniemaker leidde tot kritiek, omdat hij nog altijd wordt achtervolgd door een blunder die hij in 2016 beging bij De Wereld Draait Door.

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen