RTL Boulevard bracht Baudet-exit niet als breaking news: waarom?

Voor het breaking news over het vertrek van Thierry Baudet als leider van Forum voor Democratie, hoefde de tv-kijker maandagavond niet bij RTL 4 te zijn. Op die zender werd het grote politieke nieuws pas na een uur gemeld, ergens weggemoffeld in een nieuwsblokje van RTL Boulevard.

Luuk Ikink Beeld: RTL

Thierry Baudet maakte zijn vertrek maandag om 18.15 uur bekend in een filmpje op Twitter. De grote nieuwsmedia kwamen enkele minuten later al met pushberichten, EenVandaag bracht het nieuws iets voor 18.30 uur met duiding van Joost Vullings en een half uur later kwam NPO 1 nog met een extra NOS Journaal.

RTL 4 leek ondertussen behoorlijk te liggen slapen: die zender meldde het nieuws pas rond 19.15 uur, weggestopt in een nieuwsblokje van Boulevard.

Bewust geen breaking news

Waarom werd dit belangrijke politieke nieuws niet direct gemeld door RTL Boulevard? Dat is heel simpel, legt presentator Luuk Ikink uit: het is geen entertainmentnieuws. “We namen het mee als nieuwsbericht, maar we gaan ’t niet als breaking news of iets dergelijks brengen. We zijn graag ronkend, maar wel bij de juiste onderwerpen”, twittert hij.

Voor de Boulevard-kijker is dit geen goed onderwerp, meent Luuk. “Wij zijn toch geen politiek programma? Was lang zat zo, zat later uitgebreid in RTL Nieuws.”

Het gaat in de showrubriek toch wel vaker over politiek? “Vind je dat echt? Kan me naast wat gesprekken over de Amerikaanse verkiezingen niet echt een politiek gesprek herinneren hoor. En bij de VS-verkiezingen ging het ook vooral over tone of voice, speeches, kleding, etc. Meer vorm dan inhoud.”

Wel Trump, geen Baudet

Toch leek Michiel Vos de afgelopen maanden te bivakkeren in de Boulevard-studio: het was Donald Trump voor en Donald Trump na. “Ik heb even ons CMS gecheckt (misschien klopte mijn eigen geheugen niet), maar we hebben in ieder geval dit jaar geen enkel gesprek gevoerd over Trump, op verkiezing/coronabesmetting na.”

“Tuurlijk is de man vaak ter sprake gekomen bij andere onderwerpen, hij gedroeg zich dan ook nogal uitgesproken. Maar een gesprek over de lengte van z’n stropdas, een imitator die ‘m na doet of Lady Gaga die iets tegen ‘m heeft kan je toch moeilijk een politiek gesprek noemen.”

Luchtig

Het moet in Boulevard vooral luchtig zijn, legt Luuk uit. “Zodra een politicus vakantiekiekjes gaat delen staan we vooraan, als ‘ie z’n beleid uiteen gaat zetten haken we af.”

“Dat is precies onze toon. Niet op beleid, gewoon een andere kant van de politiek laten zien. Mag je natuurlijk van alles van vinden, maar het maakt ons nog niet echt Buitenhof/Nieuwsuur 😉.”

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen