Onenigheid binnen de NOS over kwestie-Urk: ‘Dit is kul!’

Er heerst achter de schermen van de NOS onenigheid over de kwestie-Urk. Presentator Jeroen Tjepkema vindt het ‘kul’ dat collega’s ‘op Urk’ zeggen in plaats van ‘in Urk’.

Jeroen Tjepkema © NOS

Het vroegere eiland Urk is tegenwoordig onderdeel van de jonge provincie Flevoland, maar het eilandgevoel is er nog heel sterk. Alle inwoners zeggen bijvoorbeeld ‘op Urk’ te wonen in plaats van ‘in Urk’. Belachelijk, vindt journaallezer Jeroen Tjepkema, die in 2017 een keer ongedoucht op televisie verscheen.

Op Urk

Jeroen Tjepkema merkt dat zijn collega’s het ook steeds consequenter over ‘op Urk’ hebben, zegt hij op Twitter. “Urk was vroeger een eiland. De mensen daar zeggen daarom ‘op Urk’ in plaats van ‘in’. De meeste nieuwsredacties, ook de NOS, nemen dat de laatste tijd over. Persoonlijk vind dat ik dat kul. We zeggen toch ook niet ‘op Scheveningen’ wat ze daar vaak zeggen?”

De nieuwslezer besloot een poll te houden op zijn Twitter-pagina met de vraag of zijn volgers het ‘op Urk’ of ‘in Urk’ noemen. Bijna tweederde van de paar honderd stemmers blijkt ‘op Urk’ te zeggen. Afschuwelijk, vindt de journaallezer het.

Op Scheveningen

Zijn volger Cor zegt: “Er wordt wel degelijk ‘op Scheveningen’ gezegd, juist in het Haagse. Het gebruik ‘op’ wordt meer gebruikt in de regio Zuid-Holland. ‘Op Zuid’, ‘op het dorp’.”

Jeroen Tjepkema: “Ja dat is wat ik bedoel te zeggen: er wordt ‘op Scheveningen’ gezegd en dat is prima als je een lokale omroep bent, maar dat doen de landelijke media niet.”

‘Niet in landelijke media!’

De journaallezer is tegen een soort provincialisering van landelijke instituties als de NOS. “Wat iedereen plaatselijk zegt is van de mensen daar zelf en dat moeten ze ook blijven doen, maar dat wil niet zeggen dat we dat ook landelijk moeten doen.”

Jeroen moet er bijvoorbeeld ook niet aan denken dat ze bij de NOS straks ‘op Zuid’ gaan zeggen. “Ik denk dat heel gek zou zijn als ik in het Journaal ‘op Zuid’ zou zeggen, terwijl jij dat als regioverslaggever wel weer makkelijk kan doen”, zegt hij tegen een nieuwslezer van RTV Rijnmond.

De NOS heeft nog niet op de kwestie gereageerd.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen