John de Mol met bizar tv-idee: Afrikanen maken kans op waterput

John de Mol heeft een wel héél bizar tv-format proberen te slijten aan de KRO, namelijk Bootcamp Mogadishu, een show waarin arme Afrikanen kans maken op een waterput.

John de Mol © Wikimedia / SBS

Deze onthulling doet Tino Stuij, tot voor kort Hoofd Creatie & Buitenproducenten bij KRO-NCRV, in zijn nieuwe boek Hillywood aan zee. Het format was bedoeld voor Arie Boomsma, die tot 2015 bij de omroep werkte en daarna de overstap maakte naar de SBS-groep van John de Mol.

Audiëntie

Tino Stuij, die bij de KRO ooit een vete had met Rob Kamphues, vertelt in zijn boek dat producenten normaal gesproken altijd bij hém op kantoor kwamen, behalve John de Mol. “Die gaat de deur niet uit. Vanwege, ja, vanwege wat eigenlijk? Omdat hij John de Mol is.”

Daarom ging hij ‘als omroepbaasje van de KRO samen met Arie Boomsma op audiëntie bij de grote ziener’. “Omdat hij ideeën heeft voor programma’s met Arie”, zegt Tino. “Hij wordt vergezeld door zijn rechterhand Gijs van Dam.”

Bootcamp Mogadishu

John de Mol begon direct met zijn pitch, herinnert Tino zich. Het eerste voorstel was dus Bootcamp Mogadishu, een afvalrace. Volgens Tino zei de mediamiljardair: “Het is simpel. Mensen met overgewicht sturen we naar een arm dorp in Afrika. Ze moeten iedere week een kilo afvallen. Lukt ze dat, dan slaan we een waterput voor het dorp waar ze logeren.”

Tino: “En als ik het goed begrijp krijgt het dorp geen water als Ans en Henk niet zijn afgevallen die week?”

John grijnzend: “Ja, dat is hem. Simpel en helder.”

Onethisch

Al direct vond Tino het een bizar idee. “In een normale situatie zou ik de ander nu vragen of hij of zij heel hard van de fiets is geflikkerd om zoiets schaamteloos aan nota bene de KRO aan te bieden. Überhaupt. Maar dit is John de Mol, de tv-keizer.”

Daarom zei Tino: “John, even los wat ik zelf vind van dit idee… Ik vrees dat de achterban van KRO het misschien een tikje onethisch vindt. Kun je je daar iets bij voorstellen?”

Geen reactie

John kwam volgens hem met ‘geen enkele reactie’. “Z’n blik blijft stoïcijns. John pakt het volgende voorstel uit z’n werkmapje en gaat verder alsof er niets is gebeurd”, aldus Tino.

Een voorpublicatie van het boek van Tino Stuij kunt u lezen via Blendle, het boek kopen kunt u hier en hetzelfde verhaal was donderdag ook te horen op NPO Radio 1.

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen