CDA-Madeleine verklaart bij Op1 haar pittige woede-uitbarsting

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg ontplofte donderdag toen DENK-leider Farid Azarkan aan het woord was in de Tweede Kamer. Ze legde ’s avonds in de talkshow Op1 uit waarom ze zo getergd was.

Madeleine van Toorenburg Bron: Op1

Farid Azarkan, die in het verleden ook al het bloed onder de nagels vandaan haalde bij Jeroen Pauw en Eva Jinek, toont begrip voor moslimorganisaties die pleiten voor een verbod op godslastering. Zijn collega-Kamerleden walgen van de timing, omdat de petitie volgt op de onthoofding van de Franse leraar die een Mohammed-cartoon besprak.

‘Dit is ziek!’

De gemoederen liepen tijdens het terreurdebat hoog op (zie Parool-artikel), maar met name CDA’s Madeleine van Toorenburg, die volgend jaar na veertien jaar stopt als Kamerlid, viel op.

Madeleine ontplofte tegen Azarkan: “Ik zit me echt zó op te vreten. Hier gaat het erom dat een leraar in een klas een cartoon staat te bespreken, onthoofd wordt en vervolgens gaan we dan een discussie voeren over godslastering. Dit is een nieuwe mes in de rug van deze leraar. Een nieuwe discussie vormen over godslastering, dit is ziek.”

“Het zou de heer Azarkan iets moeten zeggen. Het zou iets moeten zeggen wanneer wij wisten dat we onze hoofd moesten houden over dit thema. Dat was nú! Toen er een leraar was onthoofd! Ik was aan het woord!”

Madeleine reageert bij Op1

’s Avonds zat Madeleine in de talkshow Op1. Presentator Jort Kelder merkte op haar ‘nog nooit zo boos’ te hebben gezien. “Nee, dat kwam eigenlijk ook omdat ik helemaal niet van plan was om mij in de discussie te mengen. Er waren een paar collega’s die hem ook van repliek dienden.”

Die collega’s deden het ook prima, maar toch kon Madeleine het niet laten naar de microfoon te grijpen, zegt ze. “Die zeiden ook: ‘Je kan niet een beeld neerzetten alsof de leraar misschien eigenlijk ook wel fout was.’ Gaandeweg toen hij erop aangesproken werd, ging hij dat bos nog verder in. Toen dacht ik: nu ben ik er zó klaar mee.”

‘Wat Farid deed, kon echt niet’

Madeleine wilde een punt maken met haar woede-uitbarsting. “Ik heb hem echt wel willen laten zien dat wat hij deed serieus niet kan. Je kan overal een gesprek over voeren, maar er zijn ook momenten dat je die discussie niet kunt voeren. Niet op een manier waarop je doet alsof die leraar eigenlijk ook wel een verwijt treft.”

Jort: “Was dit ook een ontlading? Je bent 14 jaar Kamerlid inmiddels, maar dit was toch wel even het Achtuurjournaal halen.”

Madeleine: “Nou, ik was eigenlijk heel lang stil. Ik ben niet altijd op mijn best als ik boos ben, dus ik dacht: ik moet me een beetje inhouden. Ik was een beetje aan het ijsberen, ik dacht: dan ben ik het ergste kwijt. Maar hij ging maar door. En op zo’n vermoorde-onschuld-toon. Daar was ik gewoon ontdaan van.”

Fragment

De aanvaring tussen Madeleine en Farid:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen