ANP en Telegraaf vinden Nieuwsuur-buiging voor Obama zwak

ANP-hoofdredacteur Freek Staps en Telegraaf-sterjournalist Wouter de Winther vinden het zwak dat Nieuwsuur is meegegaan in de eisen van interviewgast Barack Obama. Dat zeiden ze vanochtend in Goedemorgen Nederland.

Nieuwsuur Beeld: Nieuwsuur

Nieuwsuur is er behoorlijk trots op dat het team van Barack Obama het programma heeft uitgekozen voor een exclusief vraaggesprek met de oud-president van de Verenigde Staten, maar moest wel meegaan in de eis dat het interview niet door een journalist gehouden zou worden. Obama wilde alleen door een schrijver geïnterviewd worden en anders niet.

Gouden regel

Wouter de Winther van De Telegraaf heeft het interview niet uitgekeken. “Voor mij was de interviewer de reden om af te haken, nog even los van de persoon Tommy Wieringa die ik al niet zo hoog heb zetten. Het feit dat Nieuwsuur meegaat in de wens zelf om niet zelf iemand naar voren te schuiven om hem te interviewen, maar dat extern te laten doen…”

Heel onhandig, vindt Wouter dat. “Je moet nooit de geïnterviewde laten bepalen door wie hij zich laat interviewen. Dat is toch eigenlijk een gouden regel in de journalistiek lijkt me, want dan krijg je er controversie over. Het gaat nu om mensen die niet journalist zijn en niet bekwaam zijn in het stellen van vragen, zeker als het gaat om het interviewen van politici.”

Tweebeeke

Nieuwsuur-ster Mariëlle Tweebeeke had zo’n interview prima kunnen doen, vindt Wouter. “Je moet zo scherp bevragen en er zijn heel goede journalisten bij Nieuwsuur. Waarom Mariëlle Tweebeeke niet? Dat mocht niet van Obama. Dan zeg je: ‘Dan maar geen interview.’”

ANP-hoofdredacteur Freek Staps sluit zich aan bij Wouter. “Wat dit betreft ben ik het helemaal eens met Wouter. Een stevig journalistiek met Obama is absoluut gerechtvaardigd. Er zijn echt wel een paar vragen te stellen, hoe geweldig we hem in Nederland ook mogen vinden. Als je die kans krijgt, moet je dat doen.”

“Obama heeft duidelijk gezegd dat hij alleen maar geïnterviewd wil worden door één schrijver per land, dus ik snap dat je dan een keuze hebt. Maar ik weet niet of dit het beste antwoord is.”

25 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Tom
november 19, 2020 13:37

Welnee jaloezie. Allemaal te wijten aan black lives matter invloeden.

Gast
robb
november 19, 2020 09:43

Jaloers .

Gast
Heynen
november 19, 2020 09:13

Waarom? Het was een prima interview. Denk niet dat een journalist het beter had kunnen doen.

Gast
Frans.D
november 18, 2020 17:06

Nog even dan zit hij achter de tralies. De democraten zijn over twee weken een criminele partij wegens enorme verkiezingsfraude, Het net sluit zich steeds meer om ze.

Gast
Donald
november 18, 2020 19:10
Antwoord op  Frans.D

Precies. Maar dat zal voor de meeste ingedutte sukkels als een complete verrassing komen. Die geloven blindelings de strontbagger die de Nederlandse Propaganda Omroep en Radio Televisie Leugens dagelijks over hun uitstort.

Gast
Bambam
november 19, 2020 08:27
Antwoord op  Donald

Hebben jullie al aluhoedjes gehamsterd?

Gast
Frans.D
november 19, 2020 09:02
Antwoord op  Bambam

Nee er zijn mensen die volgen een ander media dan de Nederlandse. Natuurlijk mag jij de kop in het zand steken.

Gast
Arie
november 18, 2020 17:02

Natuurlijk hebben ANP en Wouter de Winter gelijk: vasthouden aan journalistieke principes en de interviewer bepaalt de vragen. Feitelijk zijn het Journaal, Nieuwsuur en Buitenhof dé journalistieke programma’s van de NPO en waarvan je verwacht dat zij aan deze principes zouden hechten en interviews met a-journalistieke voorwaarden naast zich zouden neerleggen.
Maar de kijker weet al veel langer dat objectiviteit überhaupt al niet meer nagestreeft bij het Journaal, Nieuwsuur of Buitenhof en dit voorval bevestigd dit weer eens.

Zouden andere media met dezelfde voorwaarden akkoord zijn gegaan? Mogelijk of zelfs waarschijnlijk al zullen we dat nooit weten. Zou Nieuwsuur ook akkoord zijn gegaan met dezelfde interviewvoorwaarden als deze door Trump i.p.v. Obama zouden zijn opgelegd? Zeer waarschijnlijk niet.

Gast
Merel
november 18, 2020 16:24

Lekker dan! Zat om half 10 klaar voor dit interview. Begon pas rond tien voor tien, moest eerst weer minutenlang allerlei corona-onzin aanhoren.

Gast
anoniem
november 18, 2020 16:09

Tja, het ANP.. Van wie is dat “onafhankelijke grootste Nederlandse persbureau ” ook alweer?

Gast
Lachgas
november 18, 2020 16:07

Op1 door Paul de Leeuw, ook zo’n zwaktebod.

Gast
Albert Verhinderd
november 18, 2020 16:02

Bij Telegraaf weten ze alles van buigingen. Tachtig jaar geleden bijvoorbeeld…

Gast
zeurpiet
november 18, 2020 15:41

geile schoenen, lekker!

Gast
Bennie
november 18, 2020 14:53

Misschien is het toch verstandig dat media niet collega-media gaan bekritiseren om keuzes. Hoewel beiden gelijk hebben – Nieuwsuur ging met dit interview tegen de eigen journalistieke codes in – krijg je de bal vanzelf een keer terug.
Met het ANP als beste voorbeeld. Je mag nooit meer kritiek hebben op collega’s als je er zelf akkoord mee bent dat John de Mol eigenaar is van je persdienst. Ik heb misschien iets gemist, maar een opstand onder ANP-redacteuren kan ik mij niet herinneren. Wellicht was men blij dat er toekomstperspectief was. Fair enough, maar dat is uiteindelijk ook gewoon buigen.

Gast
StefanV
november 18, 2020 14:50

Obama heeft een boek geschreven en wil om die reden door schrijvers worden geïnterviewd. Ik zie het probleem niet echt. Volgens mij zijn ze bij het ANP en De Telegraaf gewoon een beetje jaloers.

Gast
Johan
november 18, 2020 14:45

Als Telegraaf een interview met Obama aangeboden hadden gekregen onder dezelfde voorwaarden, dan zouden ze die kans ook niet hebben laten liggen, dus dit verwijt is tamelijk onzinnig. Obama weet dat men in de rij staat om hem te mogen interviewen, dus begrijpelijk dat hij daar dan ook voorwaarden aan verbindt die in zijn straatje passen. Het interview was inderdaad erg binnen de lijntjes. Wellicht had een goede journalist hier meer uit kunnen halen. Nieuwsuur had ook kunnen kiezen voor iemand die zowel een aantal boeken op zijn naam heeft staan als uitgebreide journalistieke ervaring. Twan Huijs of Charles Groenhuijsen bijvoorbeeld zouden dit prima hebben gekund.

Gast
Vic
november 18, 2020 14:34

Het was zwak geweest als Nieuwsuur er niet transparant over geweest was.
Blijkbaar vinden Wouter en Freek het interview wel interessant genoeg om het in alle vroegte na te beschouwen.

Gast
Dino-saurus
november 18, 2020 21:01
Antwoord op  Vic

Het was onverstandig geweest als Nieuwuur de eisen niet openbaar had gemaakt; dat was sowieso uitgekomen, bijvoorbeeld via het buitenland.

Probleem is m.i. meer het argument dat Nieuwsuur geeft om op de eis in te gaan. Zeg gewoon dat je dolgraag t interview wil doen.

En Telegraaf en ANP zijn geen haar beter: ook zij hadden de voorwaarden geslikt.

Gast
Donald
november 18, 2020 14:21

Obama heeft de wereld 8 jaar lang bij de neus rondgevoerd en in het verderf gestort. Zelfs in het achterlijk zieke politiek ‘correcte’ Zweden hebben ze spijt van zijn Nobelprijs. Maar de linkse meute hebben hun dagelijkse portie deugvitamientjes weer binnen en kunnen anderen weer fit de les lezen.

Gast
Buurvrouw van Laura herself
november 18, 2020 14:13

Woutertje ook weer een jaloerse mening. Vanavond kan hij weer uithuilen aan de schouder van Beau!

Brrrrr wat een kliekje

Gast
Huismaker
november 18, 2020 14:12

Wat heeft dat “interview” trouwens gekost ?
MEDIA=VIRUS

Gast
Kroelkip
november 18, 2020 16:12
Antwoord op  Huismaker

Wat doe je op dit medium dan nog, zeik wjjf!

Gast
Harrie
november 18, 2020 14:06

Hihahondekop.
Je kunt het wel zwak vinden.
Maar voorlopig was dit supergrote belangrijke interview met Tommy Wieringa wel bij Nieuwsuur.

En niet bij televaag, niet bij ome Sjon ze ANP en al helemaal met opzet niet bij Woutertje het Kaboutertje die groen en geel zag van jaloezie en er buikkrampjes van kreeg.

Makkelijk hé, om dan commentaar te hebben op je concurrent die wél succesvol is?

Laatst bewerkt 14 dagen geleden door Harrie
Gast
Karbonade
november 18, 2020 14:14
Antwoord op  Harrie

Onzin. Geraaskal.

Tommy Wieringa vond de aanslag op de Telegraaf nogal vermakelijk. ‘Hadden ze eerder moeten doen’ aldus de kale schrijver. En Twan Huys (Nieuwsuur) kon er wel om lachen. Evenals de zaal vol burgemeesters.
Dat is wat er op de achtergrond meespeelt.

Gast
Ria
november 18, 2020 23:20
Antwoord op  Karbonade

Echt griezels die twee ,bah.65 miljoen Obama lekker zakcentje.😢

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen