ANP en Telegraaf vinden Nieuwsuur-buiging voor Obama zwak

ANP-hoofdredacteur Freek Staps en Telegraaf-sterjournalist Wouter de Winther vinden het zwak dat Nieuwsuur is meegegaan in de eisen van interviewgast Barack Obama. Dat zeiden ze vanochtend in Goedemorgen Nederland.

Nieuwsuur Beeld: Nieuwsuur

Nieuwsuur is er behoorlijk trots op dat het team van Barack Obama het programma heeft uitgekozen voor een exclusief vraaggesprek met de oud-president van de Verenigde Staten, maar moest wel meegaan in de eis dat het interview niet door een journalist gehouden zou worden. Obama wilde alleen door een schrijver geïnterviewd worden en anders niet.

Gouden regel

Wouter de Winther van De Telegraaf heeft het interview niet uitgekeken. “Voor mij was de interviewer de reden om af te haken, nog even los van de persoon Tommy Wieringa die ik al niet zo hoog heb zetten. Het feit dat Nieuwsuur meegaat in de wens zelf om niet zelf iemand naar voren te schuiven om hem te interviewen, maar dat extern te laten doen…”

Heel onhandig, vindt Wouter dat. “Je moet nooit de geïnterviewde laten bepalen door wie hij zich laat interviewen. Dat is toch eigenlijk een gouden regel in de journalistiek lijkt me, want dan krijg je er controversie over. Het gaat nu om mensen die niet journalist zijn en niet bekwaam zijn in het stellen van vragen, zeker als het gaat om het interviewen van politici.”

Tweebeeke

Nieuwsuur-ster Mariëlle Tweebeeke had zo’n interview prima kunnen doen, vindt Wouter. “Je moet zo scherp bevragen en er zijn heel goede journalisten bij Nieuwsuur. Waarom Mariëlle Tweebeeke niet? Dat mocht niet van Obama. Dan zeg je: ‘Dan maar geen interview.’”

ANP-hoofdredacteur Freek Staps sluit zich aan bij Wouter. “Wat dit betreft ben ik het helemaal eens met Wouter. Een stevig journalistiek met Obama is absoluut gerechtvaardigd. Er zijn echt wel een paar vragen te stellen, hoe geweldig we hem in Nederland ook mogen vinden. Als je die kans krijgt, moet je dat doen.”

“Obama heeft duidelijk gezegd dat hij alleen maar geïnterviewd wil worden door één schrijver per land, dus ik snap dat je dan een keuze hebt. Maar ik weet niet of dit het beste antwoord is.”

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen