Nieuwsuur mocht Barack Obama niet laten interviewen door journalist

Het tv-programma Nieuwsuur pakt vanavond groot uit met een exclusief interview met Barack Obama, de geliefde oud-president van de Verenigde Staten. De interviewer van dienst is echter geen journalist.

Barack Obama Beeld: Nieuwsuur

Barack Obama wilde Nieuwsuur wel te woord staan over het verschijnen van zijn memoires, maar alleen als hij ondervraagd zou worden door een schrijver. Daarom stuurde het programma niet een journalist als Eelco Bosch van Rosenthal, maar auteur Tommy Wieringa op de oud-president af.

Wereldwijde pr-campagne

De NOS laat weten dat deze eis onderdeel is van ‘een wereldwijde publiciteitscampagne waarbij de oud-president in vijf Europese landen in gesprek gaat met personen uit de literaire wereld’. “Zo praat hij in het Verenigd Koninkrijk met historicus David Olusoga en in Spanje met schrijfster Isabel Allende.”

Het team van Barack Obama heeft Nieuwsuur zelf benaderd en dat aanbod is ondanks die eis niet afgeslagen. “Ook Nieuwsuur kreeg het aanbod om een schrijver met Obama in gesprek te laten gaan en vroeg dat aan Tommy Wieringa, auteur en columnist bij NRC Handelsblad.”

‘Bizarre eis’

Er klinkt her en der kritiek op het feit dat Nieuwsuur mee is gegaan in deze eis van Barack Obama. “Bizar, Obama is bereid zich te laten interviewen over zijn boek maar louter door schrijvers. Nieuwsuur ging mee in deze bizarre eis”, zegt The Post Online-journalist Bas Paternotte bijvoorbeeld.

En Volkskrant-correspondent Michael Persson: “Best ongelooflijk dat wij als media ons zo laten leiden door een publiciteitscampagne. Obama stelde als eis dat hij, een oud-politicus, werd geïnterviewd door een literaire persoonlijkheid – alsof het om de literatuur gaat. En wij werken daaraan mee. Zal best leuk worden hoor.”

Eelco reageert

Eelco Bosch van Rosenthal verdedigt de beslissing van zijn werkgever Nieuwsuur. “Dat was dit keer inderdaad zijn voorwaarde. Om die reden spreekt Isabel Allende hem voor de Spaanse televisie, en David Olusoga voor de BBC. Ongebruikelijk, maar omdat we konden vragen wat we wilden en hij bovendien de tijd nam, hebben we ingestemd – en het werd een mooi gesprek.”

Zelf heeft Eelco het boek van Obama ook al gelezen en hij is erg onder de indruk. “Wat vooral blijft hangen van het eerste deel: Obama’s besef dat hij veel progressieven toch ook heeft teleurgesteld. Te vaak naar consensus streefde, teveel een streep onder het verleden wilde zetten (Irak, bankencrisis) ipv verantwoordelijken aanpakken.”

Tommy over Obama

Tommy Wieringa vindt het leuk dat Nieuwsuur voor hem koos, omdat hij een van de weinige schrijvers zou zijn die de Verenigde Staten goed kent. “In de negentiende eeuw vertrok een groot deel van mijn familie naar Amerika. Dagloners, aangetrokken door een land waar je van een dubbeltje een dollar kon worden”, legt hij uit.

“Anderhalve eeuw later kom ik in een gespleten land, dat zowel Barack Obama als Donald Trump voortbracht. Het was een eer om daarover met Obama voor Nieuwsuur te praten.”

Nieuwsuur is vanavond om 21.30 uur te zien op NPO 2. Een voorproefje van het interview ziet u op de NOS-site.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen