‘Akwasi heeft te veel haat over zich heen gekregen’

Akwasi heeft veel en veel te haat over zich heen gekregen na zijn speech op de Dam. Dat zegt schrijver Johan Fretz, bekend van De Wereld Draait Door, in een bericht op Instagram.

Akwasi Foto: RTL Jinek

De reacties op zijn uitspraken dat hij Zwarte Piet zou gaan schoppen waren volgens Johan Fretz erg overtrokken. “Deze man heeft zoveel haat over zich heen gekregen. Ik blijf erbij: definieer een mens toch niet op één verbale uitglijder op een enorm emotioneel moment, beoordeel hem liever op al die andere momenten.”

Iedereen kan wel eens een foutje maken, zegt Johan. “We zeggen allemaal wel eens dingen waar we naderhand spijt van hebben. Maar die definieren niet wie we zijn. Kijk en zie dat Akwasi een integere, bedachtzame man is, in niets de haatdragende karikatuur die men van hem wil maken.”

‘Nederland wil Akwasi cancellen’

Het lijkt volgens hem wel alsof ze Akwasi gewoon wilden pakken. “Stel je eens voor: je bent tien jaar lang vreedzaam bezig, in je artistieke werk en als activist, met een bepaalde verandering. Die movement komt tot een omslag, duizenden mensen staan op de Dam, je emotie neemt heel even de overhand. En vervolgens krijg je immense haat van half NL over je heen, moet je vrezen voor je veiligheid en mag je van velen nooit meer een podium krijgen. Allemaal door één uitglijder.”

Onuitlegbaar, vindt Johan. “Over cancelculture gesproken. Akwasi heeft afstand genomen van zijn uitspraken, heeft benadrukt wat iedereen die hem kent allang wist: hij keurt geweld nooit goed. Hoogtijd om de mens en maker weer te laten bloeien zonder tot in de eeuwigheid te wijzen op dat ene moment.”

Typhoon steunt Akwasi-omroep

Akwasi’s collega-rapper Typhoon krijgt ook wel eens nare reacties. Maar, zo laat hij weten in het AD: “Dan stelt wat ik meemaak nog weinig voor in vergelijking met waar bijvoorbeeld Akwasi doorheen moet. Mede daarom ondersteun ik zijn idee voor de nieuwe Omroep Zwart ook van harte.”

Typhoon is fan van Omroep Zwart. “Een prachtig initiatief, vind ik het, dat echt iets kan bijdragen aan meer inclusiviteit. Sommige mensen vinden die naam polariserend. Maar het polariseert juist niet. Die naam schijnt een ander licht op de term ‘zwart’, die maar al te vaak een negatieve connotatie heeft. Zwart absorbeert alle kleuren, snap je?”

Angela de Jong voorziet flop

Omroep Zwart heeft ondanks het tv-optreden van Akwasi bij Jinek nog steeds ruim 26.500 leden nodig en er zijn nog maar twee maanden te gaan.

Tv-kenner Angela de Jong heeft er een hard hoofd in, schrijft ze in het AD. “Dat zou appeltje-eitje moeten zijn, na alle goedbezochte Black Lives Matters-demonstraties en de vele talkshowgesprekken over hoe racistisch Nederland is.”

Niet dus, aldus Angela. “Er moet bij zijn strijdmakkers van Omroep Zwart onderhand toch een belletje gaan rinkelen als ze de moeizame ledenwerving zien.”

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen