Akwasi bij Eva Jinek níet schreeuwend aan tafel

Het optreden van Akwasi in de talkshow van Eva Jinek heeft donderdagavond niet geleid tot spectaculaire televisie. Waar hij in de zomer nog begon te schreeuwen tegen haar collega Beau van Erven Dorens, hield hij zich bij Jinek gedeisd. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Akwasi verweet Eva op een gegeven moment wel eenzijdige berichtgeving. Er werd een instart getoond over de controverse rondom de uitspraken van de rapper en daar was hij niet blij mee.

Het gesprek tussen Akwasi en Jinek begon met een disclaimer. Eva: “Akwasi, we gaan zo terugblikken op de afgelopen maanden, op wat er allemaal is gebeurd en hoe je dat hebt beleefd. Vooropgesteld: wij kunnen dit gesprek allebei voor een heleboel mensen nooit goed doen. Jij niet, ik niet. Dus nu we dat weten, laten we vooral het beste ervan proberen te maken.

Akwasi daarop lachend: “Wat een disclaimer, ja.

Korte impressie

De redactie van Jinek had op een rij gezet welke commotie er is ontstaan nadat Akwasi in juni op de Dam riep dat hij Zwarte Piet in zijn gezicht gaat schoppen. “Wat ik zie in het filmpje, is wel een beeld wat gepresenteerd wordt van mij, wat ik nogal eenzijdig vind. Ik denk dat mijn omgeving dat ook direct zou zeggen.”

Onterechte kritiek, vond Eva. “Dit is alleen een korte impressie van wat jij het afgelopen halfjaar hebt meegemaakt. Een paar punten eruit. Dit is een beetje wat jij allemaal beleefd hebt. Het is niet bedoeld als een karakterschets van wie jij bent, dit is gewoon wat er is gebeurd sinds juni.”

Eenzijdig

Akwasi: “Dat begrijp ik, maar wat ik zie is een bepaalde eenzijdigheid. Nogmaals: daarom vinden we het met Omroep Zwart ook belangrijk om niet te gaan voor eenzijdigheid, maar voor veelzijdigheid.”

Gelul in de ruimte, vond Eva dat. “Maar als je een nieuwsprogramma hebt bij Omroep Zwart, een actualiteitenprogramma dat een gesprek gaat voeren met Akwasi over wat hij het afgelopen halfjaar hebt meegemaakt, dan krijg je ook zo’n instaat.

Akwasi: “Absoluut. Wij hebben een methodiek: vragen, luisteren, leren. Zo gaan we programma’s maken.

Spijt

Vijf maanden na zijn Dam-speech lijkt Akwasi toch een soort van spijt te betuigen. “Ik heb me echt laten meeslepen door iedereen die daar was. Ik dacht: het voelt zo, dus ik ga het uiten en dat was superdom. Ik was erna een beetje aan het trillen. Daarna ga je naar huis en denk je: what did I say? Wat heb ik gezegd? Is het echt?

Waarom zei hij bij Beau dan 100.000 procent achter zijn speech te staan? “Ik was heel erg aan het zoeken naar de juiste woorden. Uiteindelijk schrijf je een aantal verklaringen en kies je er voor eentje.

Het kwam ook uit angst voort. “Ik ben hartstikke Hollands en ik was een beetje bang dat ik een beetje uitgespuugd werd.

‘Mensen zijn bang voor jou’

Eva denkt dat Akwasi met zijn uitspraken op de Dam heeft gezorgd voor polarisatie en niet voor verbinding. “Iets wat zo groot was, wat jouw missie is, is overschaduwd door iets wat jij daar hebt gezegd.”

Akwasi: “Als ik jou dan een vraag mag stellen: waar ligt dat dan aan?

Eva: “Ik denk dat jouw uitspraak mensen bang heeft gemaakt, het is ook aangemerkt als iets dat je niet mág zeggen en ik denk dat daardoor de focus gaat naar wat jij zei. Je zei iets wat mensen eng vinden en dan verdwijnt de rest van je boodschap volledig.”

Akwasi: “Ik vraag me af hoeveel mensen de hele speech hebben gezien en niet alleen die 10 seconden?

Eva: “Uiteindelijk weet je hoe dat werkt in een nieuwscyclus, dan komt dat stukje terecht. Je weet hoe media werken. Dat was het meest opzienbarende wat jij daar toen zei, van: ‘Moet je kijken wat die gast zegt!’ De focus komt erop en het wordt herhaald. Dat is wat mensen zien.”

‘Ik ben niet het moment op de Dam’

Akwasi begrijpt dat, maar hoopt dat mensen toch verder kijken. “Ik ben niet het moment op de Dam, ik ben meer dan dat. Er is zo veel meer wat ik heb gedaan.”

Ik ben al twaalf jaar lang een publiek figuur en dit is voor het eerst dat ik een keer uit mijn slof ben geschoten. Degradeer me alsjeblieft niet tot dat ene moment, want ik ben meer dan dat.”

Een fragment:

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen