Kinderpanel Margriet van der Linden juicht om vertrek Donald Trump

Margriet van der Linden had gisteren allemaal kleine Margrietjes aan haar talkshowtafel zitten. Niet alleen sabelden ze Donald Trump neer, ook spraken ze met dezelfde passie over klimaat en inclusiviteit.

Margriet van der Linden Foto: M

De talkshowhost van NPO 1 heeft ineens een kinderpanel dat zijn mening mag geven over de actualiteiten. Gisteren zaten vier kindjes aan de M-tafel van Margriet van der Linden om te praten over de Amerikaanse verkiezingen. De nederlaag van Donald Trump en de overwinning van Joe Biden stemde de kinderen erg tevreden.

‘Hoera, hoera, Trump is weg!’

De 14-jarige Darryll: “Ik vind het best wel erg, want het is een democratisch land en elke stem is eigen, dus elke stem moet gewaardeerd worden. Op het moment dat je vindt dat er is gefraudeerd, is het best wel erg als iedereen gewoon een stem mag uitbrengen dat echt eigen is. Het is natuurlijk van belang dat je dat dan accepteert als president.”

De 9-jarige Kate: “Ik was net thuis voor we weggingen en mijn moeder keek op haar WhatsApp en toen zag ze overal staan: ‘Hoera, hoera!’ Toen keek ze op het nieuws en toen zag ze dat Joe Biden had gewonnen en toen waren we echt héél blij.”

De 12-jarige Waïl (12): “Biden wil dingen rechtzetten die Trump slecht heeft gedaan, vergeleken met andere presidenten. Hij heeft het Klimaatakkoord verbroken met Europa, dus hij heeft heel veel banden gebroken met andere landen en dat vind ik jammer.”

‘Al het ijs gaat smelten’

Ook de 11-jarige Milou vindt het klimaat een belangrijk onderwerp. “Joe Biden wil heel graag iets voor het klimaat doen en voor de zorg. Daar ben ik heel erg blij mee. Het ijs is helemaal gesmolten over vijftien jaar en dan stijgt de zeespiegel ook. Er kan nog wat aan gedaan worden en Joe Biden wil heel graag wat aan het klimaat doen. Ik denk dat dat wel wat gaat helpen.”

Tot slot vindt Waïl het goed dat de nieuwe vice-president een gekleurde vrouw is. “Ik vind dat het aangeeft dat niet altijd dezelfde mensen de baas moeten zijn over het land. Vaak is het een man met een witte huidskleur. Nu is het een vrouw met een wat donkerdere huidskleur. Dat geeft wel wat aan ja.”

Margriet achteraf quasi-verbaasd: “Jullie zijn het wel eens met elkaar, hè?”

Fragment

De hele uitzending ziet u hier. Een fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen