KRO-NCRV vindt M top, hele omroep wordt meer als M

Margriet van der Linden heeft zich dit voorjaar ontpopt tot een presentator waar veel kijkers zich aan ergeren: wekenlang zat ze activistisch te drammen in haar talkshow M op NPO 1. Op het dieptepunt noemde ze Akwasi’s krankzinnige uitleg over zijn haatspeech op de Dam ‘helder’ en dat wordt haar nog altijd nagedragen. De KRO-NCRV móet hier wel van balen, klonk het op een gegeven moment. Niets is minder waar: de omroep wil meer smoel krijgen en ziet M als footprint voor de hele omroep.

Het lijkt erop dat KRO-NCRV zich de kritiek van Jan Slagter aantrekt dat de omroep zó kleurloos is geworden dat het geen bestaansrecht meer heeft. Omroepbaas Peter Kuipers staat vandaag namelijk op in het AD met een behoorlijk pittig interview.

Peter wil dat duidelijker wordt waarom KRO-NCRV 80 tot 90 miljoen euro per jaar uit de belastingpot pakt. Hij wil niet alleen maar ‘programmaatjes leveren aan de NPO’, maar ook iets ‘teruggeven aan de samenleving’.

Nu de kerken zijn leeggelopen, zet KRO-NCRV meer in op ‘zingeving’. “Levensbeschouwing blijft belangrijk, maar als je keuzes maakt hoef je bij ons, in tegenstelling tot de EO, niet per se uit te komen bij de Bijbel.”

M

Wat betekent dat concreet? De KRO-NCRV wil programma’s maken waarin respect voor elkaar centraal staat. “Best lastig, want in de media is het leuker zwart en wit tegenover elkaar te hebben.”

Het moet allemaal een beetje inclusiever, net zoals de talkshow M is. “Kijk naar M. In het laatste seizoen is heel onderscheidend geprobeerd de discussie over racisme te voeren. Meer kijken vanuit begrip en respect in plaats van alleen in tegenstellingen denken.

Is M dan niet één groot grachtengordelfeest? “Ik denk dat het mede zo overkwam door het ontbreken van publiek door corona. Het was een zware opgave. Maar wij en Margriet van der Linden kennen de kritiek en daar gaan we iets mee doen.”

Het activistische profiel van M blijft in elk geval in stand. “Je moet ergens voor staan, vind ik. Als je dat niet doet, wat ben je dan?

Groen

De KRO-NCRV gaat ook veel meer mikken op groen, zoals ze dat nu al doet in de programma’s Onze Boerderij, De Keuringsdienst van Waarde en Binnenstebuiten. “Als die laatste meer met vegetarische gerechten doen, is dat heel bewust.”

Naast activistisch, wordt KRO-NCRV dus ook heel ‘bewust’. “Het is best bijzonder dat laatst een Omroep Groen werd opgericht, terwijl wij al zo veel doen op dat gebied. Hoe kan dat? Omdat we het niet claimen. Omdat we te bescheiden zijn en geen positie innemen.”

Dat gaan we scherper doen. We mogen wat brutaler zijn. Mensen mogen ook tegen ons zijn.”

Het interview met Peter Kuipers kunt u lezen in het AD.

Foto: KRO-NCRV, Anne Paul Roukema

Wat vindt u?

Alle polls

De NPO-talkshows vertrekken uit Amsterdam. Een goede zaak?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen