Jan Slagter: ‘KRO-NCRV moet uit NPO-bestel’

Jan Slagter vindt dat Boer Zoekt Vrouw-omroep KRO-NCRV helemaal niets meer te zoeken heeft in het publieke bestel. Ook de positie van AvroTros is twijfelachtig. Dat zegt de baas van Omroep MAX in de hitpodcast Podcast over Media. Er zijn nog maar een paar omroepen die écht karakter hebben, vindt de hitmachine van de publieke televisie. “Als je kijkt naar het huidige bestel, dan zie ik dat een aantal omroepen het goed doet. Dat is de EO, dat is WNL, de VPRO en MAX.”

BNNVARA zit op het randje, vindt hij. “Tegen BNNVARA zeg ik altijd: ‘Jullie moeten wat meer kleur op de wangen krijgen, jullie zijn een beetje te ver afgegleden van jullie ideaal, het socialisme.’ Ze hadden nooit dat merk moeten samenvoegen, dat is de grootste fout die ze ooit hebben gemaakt.”

Vroeger was BNN de rebelse jongerenomroep en VARA de linkse. “Het waren twee sterke merken en dan ga je twee merken die niets met elkaar te maken hebben samenvoegen. Dat is de dood in de pot. Je had BNN een sterk merk moeten laten worden en de VARA weer de rode haan moeten maken, waardoor je ook bestaansrecht hebt.”

‘KRO-NCRV moet eruit!’

En de andere twee grote omroepen? “Als ik kijk naar de twee andere grote fusieomroepen, KRO-NCRV en AVROTROS… Dat slaat nergens op. We hebben natuurlijk een fout gemaakt in het bestel: we hebben wel een voordeur, maar geen achterdeur. Dat is heel gek. Er gaat nooit iemand meer uit.

De KRO-NCRV moet er gewoon uit, aldus Jan. “De KRO-NCRV had al lang moeten zeggen: ‘We hebben onze beste tijd gehad.’ Het is opgericht door een pater en een dominee. Voor de AvroTros geldt bijna hetzelfde. Weg ermee en laat er nieuw, fris bloed stromen.”

Jan vindt dat KRO-NCRV niet meer doet waarvoor het is opgericht. De katholieke en protestante traditie is volgens hem niet meer aan hun programma’s af te zien.

Ongehoord

Wat mist Jan nog in het publieke bestel? “Dat Ongehoord… Die zie ik het bestel wel binnenkomen. Ik kan me wel voorstellen dat bepaalde meningen die mensen hebben bijna niet hoor- en zichtbaar zijn bij de publieke omroep.”

De Podcast over Media van Alexander Klöpping (Blendle) en Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) kunt u hier beluisteren.

Foto: Nico Kroon, MAX

64 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Joshua
september 21, 2020 08:41

Eerst sluist Jan Slagter miljoenen belastinggeld aan Max verstrekt weg naar een verzorgingshuis, kaapt alle presentatoren weg bij bestaande omroepen en aast nu op de succesprogramma’s van zijn collega’s. Hij zou dolgraag Joris Linssen, Yvon Jaspers en Anita Witzier aan zijn stal toevoegen, maar die zijn gelukkig honkvaster. En dat terwijl zijn eigen profiel behoorlijk verwaterd. In heel Holland Bakt is het aandeel 50 plussers bijzonder klein, idem dit bij Bed and Breakfast. Alleen Denkend aan Holland en We zijn er bijna passen nog echt in het profiel van een ouderenomroep. Maar die programma’s zou KRO-NCRV ook prima kunnen maken. Dus Max kan met een gerust hart worden opgeheven.

ik lees hier dat de rol van AT zou zijn uitgespeeld. Nota Bene de omroep die by far het meeste zendtijd geplaatst weet te krijgen.

En dat gezeik over teveel overhead valt ook wel mee. De BBC heeft verhoudingsgewijze veel meer overheadkosten dan het nederlandse verenigingenmodel, waar de leden nog steeds tientallen miljoenen bijdragen waarvan programma;s worden gemaakt. Dat spaart weer veel belastinggeld uit.

Gast
😷Paulus
september 17, 2020 20:28

😷Vindt dat Jan slagter Akwasi een eigen programma met geven.Dat heeft hij verdient. 😁😁

Gast
Jesse
september 17, 2020 16:05

Max uit bestel
Heeft geen profiel dan traagheid
In ieder geval spaar je de 200 K€ van Slagter

Gast
StefanV
september 17, 2020 09:20

Met name de KRO-NRCV is heel erg naar links opgeschoven en is daardoor amper te onderscheiden van BNNVARA of de VPRO.

In plaats van al die omroepjes aandacht schenken zou de NPO eens volledig op de schop moeten. Eén publieke omroep en goede borging van diversiteit. En dan niet de obsessie met huidskleur, maar voldoende politieke en regionale diversiteit (want daar schort het aan).

Gast
Bart
september 17, 2020 07:55

@Simon Dekker Veronica was commercieel toen zeker anders dan daarvoor als omroep. Ze moesten echt de jongerenzender worden omdat binnen HMG RTL4 al de familiezender was. The Young one was slechts de slogan en niet de naam. Werkte overigens wel goed. In 2001 trok Veronica zich terug uit HMG en daarom kreeg de zender de naam Yorin. Voorwaarde van uit elkaar gaan was dat alle programma’s en presentatoren moesten blijven en dat de vereniging een jaar lang de naam Veronica niet mocht gebruiken. Achteraf kun je zeggen dat dit een hele domme fout was. Misschien was het zelfs in 1995 stom uit het publieke bestel te stappen en met RTL in zee te gaan. Ze hadden beter even geduld kunnen hebben en het op eigen kracht met nog 1 of 2 andere omroepen kunnen doen.

@S Je zeker gelijk maar dat is mijn punt niet. Ik bedoel het voor AVROTROS meer voor op de langere termijn. Ze zullen iets moeten want de rol van AVROTROS raakt meer en meer uitgespeeld binnen het publieke bestel. Er is steeds minder ruimte voor amusement binnen de NPO. Zeker het soort amusement wat AVROTROS wil maken. In de toekomst zal dit alleen maar meer worden. Er komt een punt en dan gaat het hele bestel naar 1 Nationale omroep. Als AVROTROS nog heel lang wil blijven bestaan dan zullen ze dus iets moeten. Commercieel gaan is de beste oplossing. Op eigen kracht kunnen ze dit nooit doen. Talpa heeft op dit moment de beste papieren. Genoeg geld en de meeste platvormen waarop AVRO en TROS al hun activiteiten op kwijt kunnen.

Gast
S
september 17, 2020 07:20

AVROTROS zal nooit fuseren met een gedrocht als Talpa, want Eric van Stade en John de Mol kunnen absoluut niet door 1 deur, teveel oud zeer.
Er staan zelfs over en weer nog wat ‘rekeningen’ open

Gast
Simon Dekker
september 17, 2020 04:36

@Bart 19:39 zakelijk dan voor de HMG een succes, creatief grotendeels waardeloos. Pas toen het The Young One werd kon het een beetje groeien, maar het Veronica-imago ging er wel geleidelijk aan uit. Zeker toen het in 2001 van Veronica Yorin werd merkte je dat er weinig aan de programma’s veranderde: zoveel was er nog over van het originele Veronica-gevoel.

Gast
Henk
september 17, 2020 00:23

Onze Caroline Kaart is helaas overleden.

Gast
Guttegut
september 17, 2020 00:10

Jan gaat wel heel erg in zichzelf geloven hè!

Gast
Bart
september 16, 2020 23:39

@21:16 Er zit een hoop haken en ogen aan. De huidige tv zenders, de vanaf dan daaraan gekoppelde radiozenders en andere activiteiten zullen een grote transformatie moeten ondergaan maar het is niet onmogelijk en zal voor zowel AVROTROS en Talpa een goede zet zijn.

Gast
Bart
september 16, 2020 23:34

@21:04 In andere bredere vorm kan het wel. Op het kanaal van SBS6 bijvoorbeeld. Dan moet het wel een duidelijke en brede doelgroep krijgen. Dat zou het Veronica uit HMG kunnen zijn maar ook dat van de omroep in de jaren 80 en begin 90. Uiteraard vertaald naar nu.

Meerdere goede producties en grote aangekochte series kunnen anno 2020 ook nog prima maar daarvoor zal men dan wel andere dingen moeten laten. Minder mensen in vaste dienst nemen. En zoeken naar nieuwe manieren van inkomsten dan alleen reclame en sponsoring.

Gast
OMG
september 16, 2020 22:34

De NPO is gewoon een gedrocht van een organisatie met veel te veel overhead. Ik ben voorstander van een sterke publieke omroep, maar wel een die past in de tijdgeest van nu, niet gebouwd op iets uit 1920.
De verzuiling reflecteert de samenleving ook niet meer. Waarom er dan zo krampachtig mee doorgaan? Ik vind Jan een vreselijke narcistische man, maar hij heeft wel gelijk. Al die omroepen moeten gewoon stoppen, inclusief Max. Daarvoor in de plaats één sterke omroeporganisatie naar voorbeeld van België, Duitsland en de UK. Al die overhead die daarmee bespaard wordt, maakt reclamevrije televisie mogelijk.

Gast
L. Koopmans
september 16, 2020 21:42

Sorry hoor, maar als je zelf Tineke de Nooij, Ron Brandsteder, Jeroen van Inkel en André van Duin in huis hebt, wat voor identiteit heb je dan? Ex Tros en Ex Veronica. En met Piet P. ook nog ex SBS. En dan nog een populaire radioshow jatten van de TROS . Laat Slagter eerst even naar zichzelf kijken.

Gast
janus
september 16, 2020 21:26

alsof die verzuiling er nu nog is………

Gast
Veronica
september 16, 2020 21:16

Het zou een enorme winst voor de belastingbetaler zijn als het programmapakket van AVROTROS bij Talpa TV terecht zou kunnen. AVROTROS komt niet tot zijn recht in de huidige NPO met vooral actualiteit.

Gast
Veronica
september 16, 2020 21:04

@Bart Veronica was inderdaad gewoon succesvol. Veel enthousiaste relatief jonge kijkers en grootse Nederlandse producties die je in 2020 niet meer kunt bekostigen.

Gast
De Vegetarische Slagter
september 16, 2020 20:59

Robert Jensen moest van Slagter ook al zijn mond houden. Slagter wil alles zuiver op de graat hebben, alles moet halal.
Omroep MAX weg en daarvoor in de plaats bijvoorbeeld Omroep BIJ1. Wie is voor?
Jan Slagter natuurlijk. Want BIJ1 heeft een eigen gezicht.

Gast
gtstfites
september 16, 2020 20:55

VPRO moet eruit met hun racisme.

Gast
Bart
september 16, 2020 19:39

@Simon Dat was een heel groot succes. Het was binnen RTL (toen HMG) de enige zender die winst maakte. Daarvan zag Veronica nooit meer iets terug. Toen besloot men de verbintenis met RTL te verbreken. Dat hadden ze niet moeten doen.

Gast
Bart
september 16, 2020 19:37

Jan zegt het wat direct en misschien wat kort door de bocht maar hij heeft wel gelijk. AVROTROS zou zich bij Talpa aan moeten sluiten.

Gast
Simon Dekker
september 16, 2020 19:21

Net zo’n succes als Veronica commercieel, gok ik. Niet doen.

Gast
Geronimo
september 16, 2020 19:10

Zou mooi zijn. Dan zijn we eindelijk af van M. De marktwerking zal bewijzen dat daar geen enkele vraag naar is.

Gast
Jos
september 16, 2020 18:54

Wil Jan
Slimste Mens
Binnenste Buiten
Hij is een Zij
Bert op 5
Zin in het weekeinde
Jacobine
De verwonndering
The Passion
Boer zoekt vrouw
De Pelgrimstocht
Keuringsdienst van waren
Passagio
Wout2Day
……

Overnemen?

Gast
AlexF
september 16, 2020 18:51

Ja laten we dan meteen alles goed doen. Een NPO omroep die langer dan 5 jaar subsidie ontvangt moet een commerciele omroep doen.

Gast
Frank
september 16, 2020 18:26

Caroline Kaart overleden

Prachtige vrouw met veel AVRO en NCRV
airplay

Jan S en zijn Max verzoeken zonder moeite
Weer te klauwen

Maar dank an AVRO en NCRV voor
haar ons te presenteren

Gast
Mediacourantlezert
september 16, 2020 18:24

@Sport7 kijker jammer voor je ..het gaat toch echt gebeuren.Ben ik blij dat ik lid ben. Nazi tv hahaha lachwekkend,was door corona een beetje onder gesneeuwd maar daar is ie weer hoor…de eeuwige vergelijkingen,zeg je ook over het ”oude VARA” communisten tv ..wat een kansloos figuur.

Gast
Vermeer
september 16, 2020 17:52

Terwijl Max de KN en AT programma’s van wel eer
Als oude meuk opwarmd

Heeft hij last van?

Gast
Sport 7 kijker
september 16, 2020 17:46

Ongehoord Nederland in het publieke bestel?!

Nee bedankt! Ik wil geen Nazi TV!

Gast
WEST
september 16, 2020 17:39

@ Benzine u heeft deels gelijk maar de oficele oprichtingsdatum van de AVRO is 28 DEC 1927 daar voor was het de ANRO die fusseerde met Nederlandse omroep vereniging uit Den HAAG

Gast
WEST
september 16, 2020 17:30

volgens de boeken is de NCRV de van oorsprong oudste radio omroep vereniging
dat inderdaad van start ging op 15 november 1924 maar u bent waarschijnlijk in de war met NSF in Hilversum . gesteund door PHILIPS in 1923 Een was een experimentele zender waar andere zenders in spe gebruik van konden maken, ook ook de NCRV Ik denk dat vanuit de NFS de AVRO is ontstaan

Gast
Marco
september 16, 2020 17:28

Als Slagter omvalt, valt Max ook om. Het is een Slagterdingetje. Maar bij de andere omroepen is men niet afhankelijk van een “Slagter”

Gast
robb
september 16, 2020 16:53

Wat de avro betreft heeft hij helemaal gelijk altijd vvd aanhang maar Wnl bedient nu de vvd aanhang , avro/tros zijn semi commercieel hebben niks meer te zoeken in het bestel.

Gast
robb
september 16, 2020 16:48

De kro/ncrv heeft ook een linkse stroming veel katholieken stemmen pvda /sp

Gast
Gerda
september 16, 2020 16:30

Is dat niet erg ouderwets gedacht van Jan?
Het is de ouderwetse zuilen politiek..
Ieder moet kleur bekennen..
zo achterhaalt…
MAX is prima hoor, maar de andere omroepen idem…

Gast
Ben Zine
september 16, 2020 16:26

@West: de Avro is toch de oudste omroep, opgericht 8 juli 1923, de Ncrv op 15 november 1924.

Gast
Mick
september 16, 2020 16:23

@WEST Ik heb het erover dat de overheid de publieke omroep passé zou moeten verklaren. Dan is er dus geen NPO2 en geen NPO3. Je hebt altijd nog primetime, recesperiodes en weekenden voor die bejaardenprogramma’s.

Gast
Midi
september 16, 2020 16:22

Omroepen ontlenen toch hun bestaansrecht aan de hand van het aantal leden? Wanneer leden zich niet meer herkennen in hun omroep kunnen ze hun lidmaatschap beëindigen. Als veel leden dit doen, wordt zo’n omroep bij wet al beknot in zijn uitzendtijd of wellicht helemaal opgeheven. Daar hebben we Jan Slagter helemaal niet voor nodig! Jan weet toch ook dat we de verzuiling al jaren geleden achter ons hebben gelaten?

Gast
q8
september 16, 2020 16:21

Jan heeft helemaal gelijk,
en de EO kun je ook wel opdoeken ,nog vrijzinniger dan ncrv,

Gast
HBaz
september 16, 2020 16:20

Iedere zondagochtend is er een Heilige Mis op tv. Komt toch echt van de KRO/RKK. En waarom zou Margriet niet bij de KRO-NCRV passen, Aardappelpiet? Er zijn ook linkse gelovigen.

Gast
Mick
september 16, 2020 16:16

@WEST Dan kunnen ze naar een kanaal in de luwte zappen met hun VARAgids op schoot.

Gast
WEST
september 16, 2020 16:15

@ Mick Ik merk het al … u werkt dus niet bij de radio of tv !

Gast
Maup Caransa
september 16, 2020 16:14

Mick de wereld vergrijst en oud kijkt niet naar commercie of online.

Gast
WEST
september 16, 2020 16:12

@ Mick Zit ruim 30 jaar in het vak dus mij lees je de les niet, en….. com tv zenders zijn uitgesloten van deelname voor het Eurovisie songfestival

Gast
WEST
september 16, 2020 16:10

@ Mick De publieke omroepen in Europa hebben een taak zij moeten iedereen bedienen dus ook dat kleine beetje amusement voor diegene die dat leuk vinden dat over de hele week maar een paar procent is van de hele programmering
en wat verstaat u onder amusement? Koot en Bie van de VPRO is ook amusement
of een Nederlandse comedy serie ,of Hollands liedjes programma/ Ande Rieu concert , of NORTH SEA JAZZ , f het nieuwjaars concert valt ook onder amusement maar is ook gewoon cultuur! en educatieve programma`s zijn bijvoorbeeld kook en bak programma`s maar heeft ook amusementswaarde
Het lijkt allemaal zo makkelijk maar het ingewikkeld in elkaar!

De publieke omroep met daarin de lokael reg/ omroepen moeten zich aan de ICE norm houden, doen ze dat niet dat krijgen ze een boete van het C v d M

Gast
Mick
september 16, 2020 16:06

Stel dat AVROTROS nou een eigen commerciële omroep krijgt op NPO2 of NPO3. Dan hebben zij direct een eigen actualiteitenprogramma, 2Vandaag/3Vandaag. Dan hebben ze direct titels voor primetime met Wie is de Mol, Bananasplit, Dit Was Het Nieuws, Maestro, Bommetje, De Luizenmoeder, Flikken, Ik Vertrek en Het Eurovisie Songfestival.

Dat kan prima commercieel verder.

Gast
Aardappelpiet
september 16, 2020 16:03

Margriet is inderdaad nog linkser als de VARA vroeger was en past totaal niet bij NCRV-KRO.

Daarnaast moeten gewoon alle omroepen opgegeven worden en alleen nog maar programmamakers worden.

Gast
Mick
september 16, 2020 15:53

@WEST Als er geen kijkers zijn voor een linkse documentaire dan heeft deze geen bestaansrecht voor grote zenders. Dan kan dat op kleinere commerciële zenders – ja die kunnen ook gewoon bestaan – of op internet.

Gast
WEST
september 16, 2020 15:52

@ ga ook meteen even bestuderen wat onder amusement cultuur, educatie valt

Gast
Mick
september 16, 2020 15:51

@WEST LIGT EENS TOE WAAROM IK ZO DOM BEN…

Gast
Mick
september 16, 2020 15:51

@WEST Zodra de oneerlijke concurrentie van de staat in de televisiemarkt verdwenen is kan échte concurrentie ontstaan. Dat is een gezonde markt. Geen concurrentie met belastinggeld.

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen