Jan Slagter: ‘KRO-NCRV moet uit NPO-bestel’

Geplaatst op wo 16 sep 2020 om 14:50

Jan Slagter vindt dat Boer Zoekt Vrouw-omroep KRO-NCRV helemaal niets meer te zoeken heeft in het publieke bestel. Ook de positie van AvroTros is twijfelachtig. Dat zegt de baas van Omroep MAX in de hitpodcast Podcast over Media. Er zijn nog maar een paar omroepen die écht karakter hebben, vindt de hitmachine van de publieke televisie. “Als je kijkt naar het huidige bestel, dan zie ik dat een aantal omroepen het goed doet. Dat is de EO, dat is WNL, de VPRO en MAX.”

BNNVARA zit op het randje, vindt hij. “Tegen BNNVARA zeg ik altijd: ‘Jullie moeten wat meer kleur op de wangen krijgen, jullie zijn een beetje te ver afgegleden van jullie ideaal, het socialisme.’ Ze hadden nooit dat merk moeten samenvoegen, dat is de grootste fout die ze ooit hebben gemaakt.”

Vroeger was BNN de rebelse jongerenomroep en VARA de linkse. “Het waren twee sterke merken en dan ga je twee merken die niets met elkaar te maken hebben samenvoegen. Dat is de dood in de pot. Je had BNN een sterk merk moeten laten worden en de VARA weer de rode haan moeten maken, waardoor je ook bestaansrecht hebt.”

‘KRO-NCRV moet eruit!’

En de andere twee grote omroepen? “Als ik kijk naar de twee andere grote fusieomroepen, KRO-NCRV en AVROTROS… Dat slaat nergens op. We hebben natuurlijk een fout gemaakt in het bestel: we hebben wel een voordeur, maar geen achterdeur. Dat is heel gek. Er gaat nooit iemand meer uit.

De KRO-NCRV moet er gewoon uit, aldus Jan. “De KRO-NCRV had al lang moeten zeggen: ‘We hebben onze beste tijd gehad.’ Het is opgericht door een pater en een dominee. Voor de AvroTros geldt bijna hetzelfde. Weg ermee en laat er nieuw, fris bloed stromen.”

Jan vindt dat KRO-NCRV niet meer doet waarvoor het is opgericht. De katholieke en protestante traditie is volgens hem niet meer aan hun programma’s af te zien.

Ongehoord

Wat mist Jan nog in het publieke bestel? “Dat Ongehoord… Die zie ik het bestel wel binnenkomen. Ik kan me wel voorstellen dat bepaalde meningen die mensen hebben bijna niet hoor- en zichtbaar zijn bij de publieke omroep.”

De Podcast over Media van Alexander Klöpping (Blendle) en Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) kunt u hier beluisteren.

Foto: Nico Kroon, MAX
63 Reacties op “Jan Slagter: ‘KRO-NCRV moet uit NPO-bestel’”


 1. Chil Persoon

  Wat een matennaaier is die man.

 2. bob

  Zou eerder denken dat de kroncrv eruit moet door de drama aan de top daar. Sinds die motie van wantrouwen is het daar alleen maar erger geworden.

 3. Mono

  Sowieso moeten alle omroepen worden afgeschaft. Het is een fossiel vanuit de verzuiling. Waarom kan de NPO niet zelf alle programma’s uitzenden en gaan de huidige omroepbazen niet in een raad zitten die de koers uitstippelt zodat de pluriformiteit wordt gewaarborgd. Men zet de tv toch aan voor de programma’s, niet voor de specifieke omroep.

 4. Johan

  Chil Persoon,

  Je kent de je zelf er in wat matennaaier betreft je hebt iedere keer iets.

 5. Zomaar een persoon

  Bij Kro-Ncrv komt regelmatig iets langs wat gemakkelijk voor een BnnVara-programma door zou kunnen gaan. ‘M’ natuurlijk, wat zelfs voor BnnVara wat linksig zou zijn, maar daar blijft het niet bij. Dat valt wel op.

 6. Thomas

  Met de social media kan ieder met een eigen web site tv/radio maken en hoeft dit niet meer door de staat te worden aangestuurd en bekostigd, dus hele staatsomroep opheffen en alleen commerciële Tv/radio onder voorwaarden uitzend rechten.

 7. Maup Caransa

  Jan Slagter hij heeft gelijk.

 8. Frank Rijk

  WNL?

  Iedere ochtend kleuter gegil.

 9. WEST

  Gelukkig zal dat niet zo`n vaart lopen De oudste omroepen zijn wel Nederlands erfgoed geworden en de NCRV die de grondleger was van de eerste omroepvereniging op 10 mei 1924 zal zich niet zomaar zichzelf opheffen , of zich laten opheffen Het CDA en Christelijke partijen zouden dat nooit toestaan

  Waar blijven we als alles opgeheven moet worden
  Idioten in de maatschappij die Zwarte piet, standbeelden, straatnamen, hele grachten huizen in Amsterdam willen afbreken voedsel, fruir koek snoep namen willen afschaffen, KLM mag niet geholpen worden door greenpeace , enzo enzovoort Dit land wordt geregeerd door gekken! en Wilders heeft gelijk
  bij de politieke beschouwingen!
  d

 10. Adriaantje

  KRONCRV en AVROTROS zitten Don Slagter met hun programmering blijkbaar in de weg. Heel herkenbaar hoe hij zichzelf weer profileert. Wat een eigengereide en ultra narcistische man is het toch.

  Waarom gaat Jan zelf niet met Max het bestal uit. Kan het net als z’n zoon voor Talpa werken.

 11. Mick

  Maak van NPO1 een politieke zender met NOS Politiek, het NOS Journaal en Nieuwsuur.
  NPO2 en NPO3 vergeven aan commerciële partijen die die zenders vullen met Nederlandse content.

 12. WEST

  @ Thomas Ieder democratisch land heeft een publieke omroep , en dat moet zo blijven, Wat zou Iedere com omroep dan moeten brengen?
  heel veel programma`s kunnen ze niet eens brengen , zoals consumenten programma`s jazz opera klassiek, cultuur met de grote K intelligente praat programma`s documentare`s zoals bij de VPRO/ NTR HUMANISTISCH VERBOND, J**DSE OMROEP , en noem maar op En hoe zit het met de p.o. als het om reg/ lokaal gaat ? De zender overzee die ook onder de publieke NPO vallen
  Ga u eerst eens verdiepen in het belang van onze P.O. de NPO
  Met al zijn samenwerkingsverbanden in de wereld en de EBU
  Com zender zijn geschikt voor laagdrempelig vermaak .Iedereen zit nou al te zeuren dat RTL en Talpa niks is
  Dus jou idee is echt van de zotte !

 13. Mick

  Klem, Flikken, Wie is de Mol, Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt en al die andere amusementsprogramma’s zijn welkom bij commerciële omroepen.

 14. WEST

  @MICK EN JIJ BENT NOG DOMMER !

 15. Mick

  @WEST Zodra de oneerlijke concurrentie van de staat in de televisiemarkt verdwenen is kan échte concurrentie ontstaan. Dat is een gezonde markt. Geen concurrentie met belastinggeld.

 16. Mick

  @WEST LIGT EENS TOE WAAROM IK ZO DOM BEN…

 17. WEST

  @ ga ook meteen even bestuderen wat onder amusement cultuur, educatie valt

 18. Mick

  @WEST Als er geen kijkers zijn voor een linkse documentaire dan heeft deze geen bestaansrecht voor grote zenders. Dan kan dat op kleinere commerciële zenders – ja die kunnen ook gewoon bestaan – of op internet.

 19. Aardappelpiet

  Margriet is inderdaad nog linkser als de VARA vroeger was en past totaal niet bij NCRV-KRO.

  Daarnaast moeten gewoon alle omroepen opgegeven worden en alleen nog maar programmamakers worden.

 20. Mick

  Stel dat AVROTROS nou een eigen commerciële omroep krijgt op NPO2 of NPO3. Dan hebben zij direct een eigen actualiteitenprogramma, 2Vandaag/3Vandaag. Dan hebben ze direct titels voor primetime met Wie is de Mol, Bananasplit, Dit Was Het Nieuws, Maestro, Bommetje, De Luizenmoeder, Flikken, Ik Vertrek en Het Eurovisie Songfestival.

  Dat kan prima commercieel verder.

 21. WEST

  @ Mick De publieke omroepen in Europa hebben een taak zij moeten iedereen bedienen dus ook dat kleine beetje amusement voor diegene die dat leuk vinden dat over de hele week maar een paar procent is van de hele programmering
  en wat verstaat u onder amusement? Koot en Bie van de VPRO is ook amusement
  of een Nederlandse comedy serie ,of Hollands liedjes programma/ Ande Rieu concert , of NORTH SEA JAZZ , f het nieuwjaars concert valt ook onder amusement maar is ook gewoon cultuur! en educatieve programma`s zijn bijvoorbeeld kook en bak programma`s maar heeft ook amusementswaarde
  Het lijkt allemaal zo makkelijk maar het ingewikkeld in elkaar!

  De publieke omroep met daarin de lokael reg/ omroepen moeten zich aan de ICE norm houden, doen ze dat niet dat krijgen ze een boete van het C v d M

 22. WEST

  @ Mick Zit ruim 30 jaar in het vak dus mij lees je de les niet, en….. com tv zenders zijn uitgesloten van deelname voor het Eurovisie songfestival

 23. Maup Caransa

  Mick de wereld vergrijst en oud kijkt niet naar commercie of online.

 24. WEST

  @ Mick Ik merk het al … u werkt dus niet bij de radio of tv !

 25. Mick

  @WEST Dan kunnen ze naar een kanaal in de luwte zappen met hun VARAgids op schoot.

 26. HBaz

  Iedere zondagochtend is er een Heilige Mis op tv. Komt toch echt van de KRO/RKK. En waarom zou Margriet niet bij de KRO-NCRV passen, Aardappelpiet? Er zijn ook linkse gelovigen.

 27. q8

  Jan heeft helemaal gelijk,
  en de EO kun je ook wel opdoeken ,nog vrijzinniger dan ncrv,

 28. Midi

  Omroepen ontlenen toch hun bestaansrecht aan de hand van het aantal leden? Wanneer leden zich niet meer herkennen in hun omroep kunnen ze hun lidmaatschap beëindigen. Als veel leden dit doen, wordt zo’n omroep bij wet al beknot in zijn uitzendtijd of wellicht helemaal opgeheven. Daar hebben we Jan Slagter helemaal niet voor nodig! Jan weet toch ook dat we de verzuiling al jaren geleden achter ons hebben gelaten?

 29. Mick

  @WEST Ik heb het erover dat de overheid de publieke omroep passé zou moeten verklaren. Dan is er dus geen NPO2 en geen NPO3. Je hebt altijd nog primetime, recesperiodes en weekenden voor die bejaardenprogramma’s.

 30. Ben Zine

  @West: de Avro is toch de oudste omroep, opgericht 8 juli 1923, de Ncrv op 15 november 1924.

 31. Gerda

  Is dat niet erg ouderwets gedacht van Jan?
  Het is de ouderwetse zuilen politiek..
  Ieder moet kleur bekennen..
  zo achterhaalt…
  MAX is prima hoor, maar de andere omroepen idem…

 32. robb

  De kro/ncrv heeft ook een linkse stroming veel katholieken stemmen pvda /sp

 33. robb

  Wat de avro betreft heeft hij helemaal gelijk altijd vvd aanhang maar Wnl bedient nu de vvd aanhang , avro/tros zijn semi commercieel hebben niks meer te zoeken in het bestel.

 34. Marco

  Als Slagter omvalt, valt Max ook om. Het is een Slagterdingetje. Maar bij de andere omroepen is men niet afhankelijk van een “Slagter”

 35. WEST

  volgens de boeken is de NCRV de van oorsprong oudste radio omroep vereniging
  dat inderdaad van start ging op 15 november 1924 maar u bent waarschijnlijk in de war met NSF in Hilversum . gesteund door PHILIPS in 1923 Een was een experimentele zender waar andere zenders in spe gebruik van konden maken, ook ook de NCRV Ik denk dat vanuit de NFS de AVRO is ontstaan

 36. WEST

  @ Benzine u heeft deels gelijk maar de oficele oprichtingsdatum van de AVRO is 28 DEC 1927 daar voor was het de ANRO die fusseerde met Nederlandse omroep vereniging uit Den HAAG

 37. Sport 7 kijker

  Ongehoord Nederland in het publieke bestel?!

  Nee bedankt! Ik wil geen Nazi TV!

 38. Vermeer

  Terwijl Max de KN en AT programma’s van wel eer
  Als oude meuk opwarmd

  Heeft hij last van?

 39. Mediacourantlezert

  @Sport7 kijker jammer voor je ..het gaat toch echt gebeuren.Ben ik blij dat ik lid ben. Nazi tv hahaha lachwekkend,was door corona een beetje onder gesneeuwd maar daar is ie weer hoor…de eeuwige vergelijkingen,zeg je ook over het ”oude VARA” communisten tv ..wat een kansloos figuur.

 40. Frank

  Caroline Kaart overleden

  Prachtige vrouw met veel AVRO en NCRV
  airplay

  Jan S en zijn Max verzoeken zonder moeite
  Weer te klauwen

  Maar dank an AVRO en NCRV voor
  haar ons te presenteren

 41. AlexF

  Ja laten we dan meteen alles goed doen. Een NPO omroep die langer dan 5 jaar subsidie ontvangt moet een commerciele omroep doen.

 42. Jos

  Wil Jan
  Slimste Mens
  Binnenste Buiten
  Hij is een Zij
  Bert op 5
  Zin in het weekeinde
  Jacobine
  De verwonndering
  The Passion
  Boer zoekt vrouw
  De Pelgrimstocht
  Keuringsdienst van waren
  Passagio
  Wout2Day
  ……

  Overnemen?

 43. Geronimo

  Zou mooi zijn. Dan zijn we eindelijk af van M. De marktwerking zal bewijzen dat daar geen enkele vraag naar is.

 44. Simon Dekker

  Net zo’n succes als Veronica commercieel, gok ik. Niet doen.

 45. Bart

  Jan zegt het wat direct en misschien wat kort door de bocht maar hij heeft wel gelijk. AVROTROS zou zich bij Talpa aan moeten sluiten.

 46. Bart

  @Simon Dat was een heel groot succes. Het was binnen RTL (toen HMG) de enige zender die winst maakte. Daarvan zag Veronica nooit meer iets terug. Toen besloot men de verbintenis met RTL te verbreken. Dat hadden ze niet moeten doen.

 47. gtstfites

  VPRO moet eruit met hun racisme.

 48. De Vegetarische Slagter

  Robert Jensen moest van Slagter ook al zijn mond houden. Slagter wil alles zuiver op de graat hebben, alles moet halal.
  Omroep MAX weg en daarvoor in de plaats bijvoorbeeld Omroep BIJ1. Wie is voor?
  Jan Slagter natuurlijk. Want BIJ1 heeft een eigen gezicht.

 49. Veronica

  @Bart Veronica was inderdaad gewoon succesvol. Veel enthousiaste relatief jonge kijkers en grootse Nederlandse producties die je in 2020 niet meer kunt bekostigen.

 50. Veronica

  Het zou een enorme winst voor de belastingbetaler zijn als het programmapakket van AVROTROS bij Talpa TV terecht zou kunnen. AVROTROS komt niet tot zijn recht in de huidige NPO met vooral actualiteit.

 51. janus

  alsof die verzuiling er nu nog is………

 52. L. Koopmans

  Sorry hoor, maar als je zelf Tineke de Nooij, Ron Brandsteder, Jeroen van Inkel en André van Duin in huis hebt, wat voor identiteit heb je dan? Ex Tros en Ex Veronica. En met Piet P. ook nog ex SBS. En dan nog een populaire radioshow jatten van de TROS . Laat Slagter eerst even naar zichzelf kijken.

 53. OMG

  De NPO is gewoon een gedrocht van een organisatie met veel te veel overhead. Ik ben voorstander van een sterke publieke omroep, maar wel een die past in de tijdgeest van nu, niet gebouwd op iets uit 1920.
  De verzuiling reflecteert de samenleving ook niet meer. Waarom er dan zo krampachtig mee doorgaan? Ik vind Jan een vreselijke narcistische man, maar hij heeft wel gelijk. Al die omroepen moeten gewoon stoppen, inclusief Max. Daarvoor in de plaats één sterke omroeporganisatie naar voorbeeld van België, Duitsland en de UK. Al die overhead die daarmee bespaard wordt, maakt reclamevrije televisie mogelijk.

 54. Bart

  @21:04 In andere bredere vorm kan het wel. Op het kanaal van SBS6 bijvoorbeeld. Dan moet het wel een duidelijke en brede doelgroep krijgen. Dat zou het Veronica uit HMG kunnen zijn maar ook dat van de omroep in de jaren 80 en begin 90. Uiteraard vertaald naar nu.

  Meerdere goede producties en grote aangekochte series kunnen anno 2020 ook nog prima maar daarvoor zal men dan wel andere dingen moeten laten. Minder mensen in vaste dienst nemen. En zoeken naar nieuwe manieren van inkomsten dan alleen reclame en sponsoring.

 55. Bart

  @21:16 Er zit een hoop haken en ogen aan. De huidige tv zenders, de vanaf dan daaraan gekoppelde radiozenders en andere activiteiten zullen een grote transformatie moeten ondergaan maar het is niet onmogelijk en zal voor zowel AVROTROS en Talpa een goede zet zijn.

 56. Guttegut

  Jan gaat wel heel erg in zichzelf geloven hè!

 57. Henk

  Onze Caroline Kaart is helaas overleden.

 58. Simon Dekker

  @Bart 19:39 zakelijk dan voor de HMG een succes, creatief grotendeels waardeloos. Pas toen het The Young One werd kon het een beetje groeien, maar het Veronica-imago ging er wel geleidelijk aan uit. Zeker toen het in 2001 van Veronica Yorin werd merkte je dat er weinig aan de programma’s veranderde: zoveel was er nog over van het originele Veronica-gevoel.

 59. S

  AVROTROS zal nooit fuseren met een gedrocht als Talpa, want Eric van Stade en John de Mol kunnen absoluut niet door 1 deur, teveel oud zeer.
  Er staan zelfs over en weer nog wat ‘rekeningen’ open

 60. Bart

  @Simon Dekker Veronica was commercieel toen zeker anders dan daarvoor als omroep. Ze moesten echt de jongerenzender worden omdat binnen HMG RTL4 al de familiezender was. The Young one was slechts de slogan en niet de naam. Werkte overigens wel goed. In 2001 trok Veronica zich terug uit HMG en daarom kreeg de zender de naam Yorin. Voorwaarde van uit elkaar gaan was dat alle programma’s en presentatoren moesten blijven en dat de vereniging een jaar lang de naam Veronica niet mocht gebruiken. Achteraf kun je zeggen dat dit een hele domme fout was. Misschien was het zelfs in 1995 stom uit het publieke bestel te stappen en met RTL in zee te gaan. Ze hadden beter even geduld kunnen hebben en het op eigen kracht met nog 1 of 2 andere omroepen kunnen doen.

  @S Je zeker gelijk maar dat is mijn punt niet. Ik bedoel het voor AVROTROS meer voor op de langere termijn. Ze zullen iets moeten want de rol van AVROTROS raakt meer en meer uitgespeeld binnen het publieke bestel. Er is steeds minder ruimte voor amusement binnen de NPO. Zeker het soort amusement wat AVROTROS wil maken. In de toekomst zal dit alleen maar meer worden. Er komt een punt en dan gaat het hele bestel naar 1 Nationale omroep. Als AVROTROS nog heel lang wil blijven bestaan dan zullen ze dus iets moeten. Commercieel gaan is de beste oplossing. Op eigen kracht kunnen ze dit nooit doen. Talpa heeft op dit moment de beste papieren. Genoeg geld en de meeste platvormen waarop AVRO en TROS al hun activiteiten op kwijt kunnen.

 61. StefanV

  Met name de KRO-NRCV is heel erg naar links opgeschoven en is daardoor amper te onderscheiden van BNNVARA of de VPRO.

  In plaats van al die omroepjes aandacht schenken zou de NPO eens volledig op de schop moeten. Eén publieke omroep en goede borging van diversiteit. En dan niet de obsessie met huidskleur, maar voldoende politieke en regionale diversiteit (want daar schort het aan).

 62. Jesse

  Max uit bestel
  Heeft geen profiel dan traagheid
  In ieder geval spaar je de 200 K€ van Slagter

 63. 😷Paulus

  😷Vindt dat Jan slagter Akwasi een eigen programma met geven.Dat heeft hij verdient. 😁😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor het reageren op artikelen van Mediacourant gelden huisregels. Lees de policy.

Let op: Reacties aan Mediacourant of vragen over redactionele keuzes kunt u slechts toesturen via het mailformulier.

Ziet u een ongepaste reactie? Laat het graag weten via het mailformulier of door een reactie te plaatsen met daarin het woord "moderatie". Reacties met daarin het woord "moderatie" worden automatisch vastgehouden en zijn daardoor niet zichtbaar voor overige bezoekers.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.