Jan Slagter: ‘KRO-NCRV moet uit NPO-bestel’

Jan Slagter vindt dat Boer Zoekt Vrouw-omroep KRO-NCRV helemaal niets meer te zoeken heeft in het publieke bestel. Ook de positie van AvroTros is twijfelachtig. Dat zegt de baas van Omroep MAX in de hitpodcast Podcast over Media. Er zijn nog maar een paar omroepen die écht karakter hebben, vindt de hitmachine van de publieke televisie. “Als je kijkt naar het huidige bestel, dan zie ik dat een aantal omroepen het goed doet. Dat is de EO, dat is WNL, de VPRO en MAX.”

BNNVARA zit op het randje, vindt hij. “Tegen BNNVARA zeg ik altijd: ‘Jullie moeten wat meer kleur op de wangen krijgen, jullie zijn een beetje te ver afgegleden van jullie ideaal, het socialisme.’ Ze hadden nooit dat merk moeten samenvoegen, dat is de grootste fout die ze ooit hebben gemaakt.”

Vroeger was BNN de rebelse jongerenomroep en VARA de linkse. “Het waren twee sterke merken en dan ga je twee merken die niets met elkaar te maken hebben samenvoegen. Dat is de dood in de pot. Je had BNN een sterk merk moeten laten worden en de VARA weer de rode haan moeten maken, waardoor je ook bestaansrecht hebt.”

‘KRO-NCRV moet eruit!’

En de andere twee grote omroepen? “Als ik kijk naar de twee andere grote fusieomroepen, KRO-NCRV en AVROTROS… Dat slaat nergens op. We hebben natuurlijk een fout gemaakt in het bestel: we hebben wel een voordeur, maar geen achterdeur. Dat is heel gek. Er gaat nooit iemand meer uit.

De KRO-NCRV moet er gewoon uit, aldus Jan. “De KRO-NCRV had al lang moeten zeggen: ‘We hebben onze beste tijd gehad.’ Het is opgericht door een pater en een dominee. Voor de AvroTros geldt bijna hetzelfde. Weg ermee en laat er nieuw, fris bloed stromen.”

Jan vindt dat KRO-NCRV niet meer doet waarvoor het is opgericht. De katholieke en protestante traditie is volgens hem niet meer aan hun programma’s af te zien.

Ongehoord

Wat mist Jan nog in het publieke bestel? “Dat Ongehoord… Die zie ik het bestel wel binnenkomen. Ik kan me wel voorstellen dat bepaalde meningen die mensen hebben bijna niet hoor- en zichtbaar zijn bij de publieke omroep.”

De Podcast over Media van Alexander Klöpping (Blendle) en Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) kunt u hier beluisteren.

Foto: Nico Kroon, MAX

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen